“U potrazi za supernovom” Andreja Dundovića

Dr. sc. Andrej Dundović, teorijski astrofizičar održao je u ponedjeljak navečer u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” predavanje na temu “U potrazi za supernovom”.
Kako je uvodno rekao Ratko Matić, predsjednik Križevačke astronomske udruge Perzeidi, koja je i organizator, riječ je o šestom predavanju u seriji znanstveno-popularnih predavanja na temu “Svemira” astronomske udruge Perzeidi organiziranih za javnost.

“Ova serija predavanja dio je šireg projekta pod nazivom “Upoznajmo Svemir” kojeg podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, a cilj projekta je povećati interes za prirodne znanosti u križevačkom kraju javnim predavanjima za širu publiku te edukacijskim programom za djecu i mlade” – kazao je Ratko Matić.

Na javnim predavanjima gostuju znanstvenici i stručnjaci koji upoznaju publiku s tematikom Svemira iz različitih aspekata, a edukativni programi za školarce, koje provode članovi udruge Perzeidi, obuhvaćaju radionice astronomije, kozmologije i moderne fizike te organizirana promatranja zvjezdanog neba. Radionice za osnovnoškolce održavaju se u osnovnim školama u Križevcima, Svetom Petru Orehovcu, Svetom Ivanu Žabnu, Gornjoj Rijeci i Kalniku.
Udruga Perzeidi iz Križevaca popularizacijom znanosti i edukacijom bavi se već osmu godinu i nositelj je projekta “Upoznajmo Svemir”.

Dr. sc. Andrej Dundović u predavanju je istakao da supernova označava kolosalan kraj aktivnog života velike zvijezde u obliku eksplozije čiji se sjaj može usporediti sa sjajem čitave galaksije. Dosadašnjim opažanjem supernova u drugim galaksijama, očekuju se u prosjeku tri takve eksplozije u stotinu godina u našoj galaksiji, Mliječnoj stazi, međutim, od izuma teleskopa, ni jedna supernova nije opažena u našoj galaksiji.

Andrej Dundović diplomirao je fiziku na PMF-u u Zagrebu, a doktorirao na Svučilištu u Hamburgu. Radi kao istraživač na znanstvenom institutu Gran Sasso u L’Aquili u Italiji na temama iz visokoenergetske astrofizike. Djeluje i na križevačkoj civilnodruštvenoj sceni, kao član astronomske udruge Perzeidi te član udruge P.O.I.N.T.

Pratite nas na društvenim mrežama!