Ženska inicijativa HNS-a: Rak dojke ne bira dobnu granicu niti društveni status – prevencija je pola zdravlja!

Koprivnica, 1. listopada 2019. – „Budući da smo kročili u listopad, koji je mjesec borbe protiv raka dojke, želja nam je podići svijest da je rak dojke moguće izliječiti, no, moramo osvijestiti da je prevencija pola zdravlja jer, rak ne bira niti dobnu granicu ni društveni status“, poručuje predsjednica Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije Andreja Horvat Friščić.

U Hrvatskoj svake godine od karcinoma dojke oboli oko 2500 žena, a njih oko 1000 izgubi bitku s ovom bolesti. Nažalost, ovi podaci pozicioniraju nas u sam vrh europskih zemalja po učestalosti, ali i smrtnosti od karcinoma dojke.

Situacija je daleko od ružičaste i u našoj, Koprivničko-križevačkoj županiji.

„Iako ne postoje točni podaci za naš kraj budući da veliki broj žena odlazi na liječenje izvan naše županije, procjenjuje se da od raka dojke mjesečno oboli devet žena, što je na godišnjoj razini više od stotinu žena“, naglasila je predsjednica Županijske organizacije HNS-a Koprivničko-križevačke županije Jasmina Pavlović i dodala kako je dodatan problem što se na našem području manje od 50% žena odaziva pozivu za mamografiju u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Naime, karcinom dojke najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine, no od njega obolijevaju i znatno mlađe žene, a oko 1% oboljelih čine i muškarci. Međutim, želimo istaknuti da se više od 90% bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. 

 „Apeliramo stoga na redovite preglede i posebice samopreglede, koji su najvažnija i najdostupnija metoda ranog otkrivanja karcinoma dojke i treba ih provoditi redovito, svaki mjesec kako bi postali dijelom naše rutine – potrebno je samo malo više brige o sebi i spoznaja da naše zdravlje mora biti prioritet“, ističe HNS-ova Horvat Friščić.  

Iako je, kada govorimo o uzrocima, struka izuzetno oprezna, moramo istaknuti da su uz genetske predispozicije uvijek prisutni i vanjski čimbenici, a upravo je to ono na što možemo utjecati.

„Prema riječima struke, samo ako promijenimo stil života i ponašanja te kao dio dnevne rutine prigrlimo kretanje, bilo koji oblik tjelesne aktivnosti i promijenimo režim prehrane te izbjegavamo pušenje, neprimjerenu konzumaciju alkohola i stres,  možemo prevenirati čak 25% karcinoma“, zaključila je predsjednica Županijske organizacije HNS-a Koprivničko-križevačke županije Pavlović.  

Pratite nas na društvenim mrežama!