Dogodilo se na današnji dan – 8. studenog

Wilhelm Conrad Röntgen bio je njemački fizičar. Röntgen je upravo na današnji dan 1895. otkrio posebnu vrstu elektromagnetskog zračenja, X-zrake (poslije nazvane rendgenske). Ustanovio je da djeluju na fotografsku ploču, prolaze kroz različite materijale i ioniziraju zrak kojim prolaze. Konstruirao je rendgenske cijevi s konkavnom katodom i platinskom antikatodom. Za to otkriće dobio je 1901. Nobelovu nagradu za fiziku te je tako postao prvi dobitnik ove nagrade.

Hitlerov puč (ili Pivnički puč) naziv je za događaj koji se dogodio 8. i 9. studenog 1923. godine. Tada je Hitler želio srušiti pokrajinsku bavarsku vladu, stvoriti svoju i zavladati Njemačkom. Njegovi poslušnici bili su članovi Jurišnih odreda. To je bilo prvo javno okupljanje Hitlerovih oligarha, koji su se već tada borili za vlast. Kako se Hitler želio prikazati Mesijom, ovo su njegovi “apostoli” iz Münchenskog puča: Hess, Rosenberg, Goebbels, Himmler, i Göring. Nije uspio u svom naumu, te je zatvoren. Poginulo je 16 njegovih ljudi. Hitler je u zatvoru napisao Mein Kampf, nacističku “Bibliju”.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valjda izdvojiti irskog književnika Bram Stokera (1847.), poznatog po romanu Dracula, francuskog glumca Alaina Delona (1935.), američku glumicu Taru Reid (1975.), hrvatsku klasičnu gitaristicu Anu Vidović (1980.), te hrvatsku atletičarku Blanku Vlašić (1983.)

Izvor: metroportal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!