Križevci: U dvije godine pad nezaposlenosti od čak 69,22 posto

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Grad Križevci imao je na kraju rujna ove godine registrirano 179 nezaposlene osobe, a dvije godine prije 404, što je pad nezaposlenosti od visokih 69,22 posto. Iako je u zemlji prevladavajući trend smanjenja ljudi na Zavodu zbog odlaska izvan zemlje, a manje zbog zapošljavanja, ipak, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn kaže da se u tom Gradu puno ulaže u otvaranje novih radnih mjesta, te je stoga pad nezaposlenih osoba velikim dijelom i rezultat zapošljavanja.

– U 2019. godini Grad Križevci osigurao je 1.255.000 kuna za poticanje poduzetništva, od čega 350.000 kuna za subvencioniranje kamata po kreditnoj liniji Križevački poduzetnik, 300.000 kuna za potpore poduzetništvu i obrtništvu. Od ostalih aktivnosti izdvajamo 215.000 kuna za subvencioniranje rada Križevačkog poduzetničkog centra kao potporne institucije poduzetnicima, 100.000 kuna za Obrtnički i gospodarski sajam, 130.000 kuna za promociju mogućnosti ulaganja u Križevcima, 110.000 kuna za organizaciju sajmova, te 50.000 kuna za potpore socijalnom poduzetništvu – kaže gradonačelnik Mario Rajn i dodaje kako se posebna pažnja ove godine daje organizaciji besplatnih edukacija za IT zanimanja čime se pokušava podići kompetentnost djelatnika u IT sektoru i privući nove IT tvrtke u Križevce. Nabavlja se i suvremeni CNC stroj koji bi služio za potrebe poduzetnika i kao edukativno sredstvo za prekvalifikaciju stanovnika i rad na najsuvremenijim alatima.
Uz mjere kojima Grad nastoji olakšati ulazak u poduzetničke vode i lakši opstanak gospodarstvenika na tržištu, tu si i mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ove godine s područja Križevaca (Ispostava Križevci) potporu za samozapošljavanje je koristilo je 20-ak osoba.


– Križevci kao jedinica lokalne samouprave ima trenutno 166 nezaposlenih na oko 21 tisuću stanovnika, odnosno porast od 121 zaposlenog u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a što je možda još važnije da je riječ o kontinuiranom porastu broja zaposlenih već duže vrijeme. Iako znamo da je porast zaposlenosti prvenstveno zasluga samih poduzetnika, naša je zadaća kao jedince lokalne samouprave da dio onoga što oni uplaćuju u proračun, vratimo njima i njihovim zaposlenicima. Činimo to različitim mjerama, od kojih su neke gospodarske već nabrojane, no provodimo i mnoge druge društvenog, stambenog, socijalnog karaktera te mislimo da sve zajedno također doprinosi širenju pozitivne poduzetničke, ali i stvaranju slike o Križevcima kao ugodnom mjestu za život. Na nama je da osiguramo infrastrukturne uvjete, budemo poduzetnički pozitivno „nastrojeni“, dajući podršku i logistiku, slušamo i uvažavamo ih, no ne miješajući se previše u njihovo poslovanje – zaključuje gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Izvor i foto: (L.K.),Gradonačelnik.hr,

Foto: J.I, H.S

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!