Ne znate što napraviti za subotnji ručak? Donosimo vam recept za ukusne lazanje

Potrebno:
• 1 pakiranje gotovih listova za lazanje
• 500 g mljevenog mesa
• 300 ml rajčice
• malo ketchupa
• 1 luk
• 100 ml bijelog vina
• 300 g ribanog sira trapista (može i gauda ili neki drugi tvrđi sir koji se lako riba, a fino topi)
• vegeta, sol, papar, talijanska mješavina začina, origano

Za bešamel umak:
• 100 g maslaca
• 4 žlice oštrog brašna
• 600 ml mlijeka
• 4 žlice kiselog vrhnja
• 10 dag topljenog sira
• sol, papar, muškatni oraščić

PRIPREMA:

Na ulju pržiti nasjeckani luk, dodati meso, promiješati i popržiti dok se ne
‘razgruda’ i ne potamni. Dodati vino pa kratko propirjati. Dodati rajčicu, ketchup i začine po želji pa uz povremno miješanje pirjati oko 20 min.

U međuvremenu pripremiti bešamel umak: otopiti maslac, dodati brašno, kratko popržiti pa uz miješanje uliti pola količine mlijeka. Kuhati uz miješanje pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati pa polako dodavati ostatak mlijeka. Začiniti pa kuhati dok se umak ne počne zgušnjavati. Tada dodati kiselo vrhnje i sir, promiješati i kratko prokuhati. Umak bi trebao biti gustoće otprilike malo gušće nego smjesa za palačinke.

U namašćenu vatrostalnu posudu izliti malo bešamela, pa složiti red listova lazanja (‘iskrojiti’ ih malo ako ne pašu u posudu tako da budu ravnomjerno raspoređene po dnu), ponovno ih zaliti s dobrih 5 žlica bešamela, po njima rasporediti sloj mesa, posipati sirom, pa istim redoslijedom ponoviti postupak.

Sve skupa zaliti ostatkom bešamela, posipati sirom i ketchupom pa peći u
prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 min dok se ne stvori lijepa zlaćana korica s vrha. Dobar tek!
(Reci-peci)

Pratite nas na društvenim mrežama!