Njemački poljoprivrednici u prosvjedu

Da ni poljoprivrednicima u Njemačkoj ne ‘cvjetaju ruže’, dokazuje njihov masovni prosvjed održan u gradu Hamburgu prije nekoliko dana. U prosvjedu je sudjelovalo sveukupno 4 tisuće traktora, poljoprivrednici su izrazili svoje negodovanje zbog novih ekoloških propisa.

Osim ekoloških propisa, povod za prosvjed bio je i sastanak regionalnih ministra za okoliš u spomenutom njemačkom gradu. Poljoprivrednici, ako je suditi po porukama s natpisa na njihovim traktorima i izjavama pojedinih predstavnika poljoprivrednih udruženja, ogorčeni su na njemačko Ministarstvo zaštite okoliša jer provodi mjere i najavljuje nove projekte koji ugrožavaju njemačku poljoprivredu.

– Ta su pravila toliko opterećujuća da nam ne dopuštaju normalan rad na farmama. Ne možemo uzgojiti kvalitetan usjev ni dobiti dobru hranu za stoku. – izjavio je za RT Klaus Peter – Lucht, potpredsjednik regionalnog udruženja poljoprivrednika. Njemačka vlada u budućnosti planira ukinuti neke herbicide i mineralna gnojiva kako bi se zaštitio biljni i životinjski svijet.

S tim u vezi već sada dolazi do pojave strogih propisa o kojima se prethodno ne obavještava ni  savjetuje s poljoprivrednicima – aktualna ministrica okoliša Svenja Schulze konstantno izbjegava dijalog sa seljacima. Sve to kod poljoprivrednika, kako sami priznaju, izaziva dodatno ogorčenje, mnogi strahuju i za egzistenciju svojih obitelji – Stvari izgledaju toliko loše da će kultura regionalne poljoprivrede dugoročno nestati. – rekao je Dirk Anderson, glasnogovornik pokreta Zemlja stvara zemlju (Land Creates Connection), te dodao kako ministrica Sven Schulze nije željela doći u Hamburg već je ostala u Berlinu.

Sličan prosvjed poljoprivrednika organiziran je prošlog mjeseca i u drugim njemačkim gradovima. Najviše je tada bilo seljaka na prosvjedu u Bonu gdje se okupilo oko tisuću vozila. Prosvjede tada nisu spriječile ni obećanja ministrice poljoprivrede Julia Koeckner kako će poljoprivrednicima pomoći subvencijama i modernizacijom. Osim njemačkih, u Europi su nedavno protestovali i nizozemski poljoprivrednici zbog optužbi njihovih vlasti koja ih je prozvala za zagađenje prirodnog okoliša i stvaranja velikih emisija dušika u atmosferi. U nizozemskim prosvjedima, za razliku od njemačkih, zajedno su na postavljanju blokada radile policija i vojska.  Nekoliko seljaka je bilo privedeno, a kolone traktora koje su blokirale više prometnica bile su duge preko 1.300 kilometra. (zv) foto: Agroklub

Pratite nas na društvenim mrežama!