Novi zemljotres pogodio Albaniju, raste broj poginulih

I u posljednjih nekoliko sati podrhtavalo je tlo u Albaniji, a zemljotresi su bili jačine 4,2 i 4,9 stupnjeva. Protekle noći bilo ih je dvadesetak i više, i ne samo u Albaniji. Pogođeno je Jadransko more i to čak četiri puta noćas, Meksiko, Panama, Finska, Bolivija, Filipini, Indonezija, , Aljaska, Kalifornija, Novi Zeland, Washington, Hawaii, Grčka, Turska, i još nekoliko
Za sada nema informacija o novim stradalim osobama ili rušenju objekata.
Prema posljednjim podacima, u zemljotresu koji je prije dva dana pogodio Albaniju, 45-ero ljudi je poginulo. Spasioci su do sada izvukli 46 osoba iz ruševina.
Spasilačke operacije u mjestu Tumane su obustavljene jer se vjeruje da u tom gradu nema više zatrpanih tijela, dok su u Draču nastavljene.
Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina na području Drača, prenosi Fena.
Albansko Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite je ranije priopćilo da je gotovo 800 osoba povrijeđeno u potresu jačine 6,4 stupnja po Richteru, koji je ovo područje potresao u utorak rano ujutro.
U međuvremenu je Vlada Albanije proglasila stanje prirodne nepogode u Tirani i Draču.
Potres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.
Kako prenosi Tanjug, sve je manje nade da će spasioci pronaći nekog živog ispod ruševina zgrada.
Vlasti su saopćile da je spasilačka operacija u Tumanu okončana i da se vjeruje da u tom gradu ispod urušenih zgrada nema više zatrpanih ljudi.
U Draču i nekim selima postavljeno je više od 180 šatora, u kojima je smješteno oko 1.450 osoba.
Pomoć Albaniji uputile SU Turska, Italija, Francuska, Grčka, Kosovo, Srbija, Crna Gora i Hrvatska.

Izvor: Agencije

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!