Pripazite! Tijekom produženog vikenda očekuje nas pojačani nadzor prometa

Zbog izbjegavanja zastoja u prometu i nastanka većih gužvi u neposrednoj blizini mjesnih groblja u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, policijski službenici vršit će fizičku regulaciju prometa, dok će se sva spora vozila koja iza sebe stvore kolonu vozila, isključivati na za to pogodnim mjestima.

Ovim putem umoljavamo sve vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na prometnicama, da se suzdrže od konzumacije alkoholnih pića, da poštuju odredbe o prednosti prolaska te da poštuju ostala prometna pravila, znakove i naredbe koje će im upućivati policijski službenici. Građane pritom umoljavamo da u skladu s njihovim mogućnostima u što većem broju do mjesta počinka njihovih najmilijih, odlaze pješice i biciklima.

Tijekom vikenda očekuju se nepovoljni vremenski uvjeti odnosno magla, uslijed koje će kolnici biti mokri i skliski, stoga vozače motornih vozila molimo za dodatan oprez te da za vrijeme magle i uvjeta smanjene vidljivosti (noću) dodatno smanje  brzinu kretanja svog vozila, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu. Molimo vozače da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika. 

Ukoliko se u vozilu nalaze djeca, važno ih je pravilno smjestiti u autosjedalicu. Podsjećamo da su vozač i svi putnici dužni koristiti sigurnosni pojas tijekom vožnje. 
Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Predlažemo da vozači koji su konzumirali alkoholna pića zamole drugu osobu koja nije pod utjecajem alkohola i posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom, da koriste usluge taxi-službe ili da ostave svoja vozila na parkiralištima i pješice se nogostupima upute kući.

Posebno apeliramo na mlade vozače da ne precjenjuju svoje vozačke sposobnosti te ih podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju upravljati motornim vozilima – dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu mladog vozača je 0,00 g/kg. Apeliramo na mlade vozače da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na ograničenja brzine kretanja i prednost prolaska.
Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći te da upravljaju tehnički ispravnim biciklom. Sve sudionike u prometu podsjećamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet.

Tijekom pojačanog nadzora prometa na cestama posebna pozornost posvetit će se nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, poštivanju prednosti prolaska, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, nadzoru recidivista te nadzoru vozača bicikala, mopeda i motocikala.

Pratite nas na društvenim mrežama!