Prosvjed poljoprivrednika u Francuskoj

Nakon njemačkih, belgijskih i nizozemskih, u masovni prosvjed ovaj tjedan, u srijedu, krenuli su i francuski poljoprivrednici. Duga kolona traktora sa sjevera i juga Francuske blokirala je tako više autocesta i obilaznica, a poljoprivrednici su svoje nezadovoljstvo iskazali i bacanjem slame po gradu Parizu. Ovoga puta francuski seljaci krenuli su prosvjede zbog vladine zabrane upotrebe herbicida glifosata i trgovinskog sporazuma koje je Europska unija sklopila s Kanadom i Savezom južnoameričkih zemalja Mercosur. Sindikati francuskih farmera koji su i organizatori samog prosvjeda, smatraju kako će zabrana spornog herbicida ugroziti egzistenciju poljoprivrednika. Ističu kako je ta službena zabrana nije u skladu s europskom praksom, odnosno s politikom Europske unije. Naime, francuska vlada odlučila je zabraniti herbicid glifosat 2021. godine dok je EU njegovu upotrebu produžila do 2023. godine. Drugi razlog revolta francuskih seljaka bio je trgovački sporazum s Kanadom i Mercosurom, za koji bi, kako predviđaju farmerski sindikati, mogao imati za posljedicu uvoza jeftinih i nekvalitetnih poljoprivrednih proizvoda.

“Mi smo novi žrtveni jarci. Čim nešto pođe po zlu, krivi su poljoprivrednici. Doživljavaju nas kao kriminalce”- rekao je za Reuters Jean-Yves Bricourt, jedan od vođa sindikata FNSEA.

Poljoprivrednici predvođeni sindikatom, željeli su i sastanak s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom kako bi ga upoznali sa svojim zahtjevima i ukazali na štetnost aktualne agrarne politike. Na kraju umjesto predsjednika Macrona, primio ih je ministar poljoprivrede Didder Guillaumeom s kojim je dogovoreno da se sindikati idući utorak, 3. prosinca, službeno sastanu s premijerom Edouardom Philippeom. Nakon postignut dogovora, prosvjed poljoprivrednika je obustavljen. (zv)

Izvor i foto: agroklub.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!