Razgovori u Banskim dvorima: Donald Tusk o hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-Ostavljam Uniju u dobrim rukama

Kako doznajeno predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je jučer u Banskim dvorima predsjednika Europskoga vijeća Donalda Tuska, koji je za svoj zadnji posjet na toj funkciji odabrao Hrvatsku. Predsjednik Europskog vijeća Tusk poručio je da mu je uvijek zadovoljstvo posjetiti Hrvatsku, ne samo u službenim prigodama, već i privatno.


“Uvijek sam smatrao da je pristupanjem Hrvatske Europska unija postala ljepšom i kulturno bogatijom”, poručio je te izrazio posebno zadovoljstvo što će sljedeće godine Rijeka biti europskom prijestolnicom kulture.

Kazao je da je s premijerom Plenkovićem danas razgovarao o priprema Hrvatske za svoje prvo predsjedanje Vijećem Europske unije, u prvoj polovici 2020.
Istaknuvši da je predsjedanje Vijećem veliki izazov za svaku zemlju, naglasio je kako ne sumnja, pogotovo nakon današnjeg razgovora, da je Hrvatska vrlo dobro pripremljena.


“Drugim riječima, ostavljam Europsku uniju u dobrom rukama”, poručio je Tusk.

Da taj zadatak neće biti lagan pojasnio je činjenicom da će se vrlo vjerojatno Brexit dogoditi upravo početkom iduće godine pa će Hrvatska biti zadužena za početak pregovora o budućim odnosima EU i Ujedinjene Kraljevine.
Tu su i pregovori o idućem višegodišnjem financijskom okviru, dodao je te pojasnio da će Hrvatska, kao predsjedateljica, nakon što se postigne dogovor biti zadužena za pregovore o zakonodavstvu s Europskim parlamentom.

“To će biti kritični period za EU i pouzdat ćemo se u vaše stabilno rukovodstvo”, dodao je Tusk.

Razgovarali su i o prioritetima hrvatskoga predsjedanja čiji je slogan Snažna Europa u svijetu punom izazova – Europa koja raste i razvija se, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je globalno utjecajna. Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je Donaldu Tusku na, kako je rekao, simboličnom, zadnjem posjetu nekoj od članica u ulozi predsjednika Europskoga vijeća.

Izvor: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!