Stanje sigurnosti u listopadu

U listopadu je zabilježeno 148 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. Kazneno je prijavljeno 68 osoba, a ukupna razriješenost je 91,2 posto. Ukupna materijalna šteta u počinjenim kaznenim djelima iznosi 43.295.057,00 kuna. Na području Policijske postaje Koprivnica zabilježeno je 89 kaznenih djela, 31 kazneno djelo na području Policijske postaje Đurđevac, 27 na području Policijske postaje Križevci i jedno na području Postaje prometne policije Koprivnica.
Zabilježeno je 31 kazneno djelo općeg kriminaliteta, šest kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, 19 kaznenih djela organiziranog kriminaliteta, 63 na štetu maloljetnika, sedam kaznenih djela zlouporabe droga i 22 kaznena djela iz područja.
Nisu zabilježena teža kaznena djela, niti kaznena djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti. Razriješeno je pet kaznenih djela iz ranijih razdoblja. Sigurnost prometa U listopadu su zabilježene 53 prometne nesreće. Nisu zabilježene prometne nesreće s poginulim osobama. U 16 prometnih nesreća je bilo ozlijeđenih osoba, a u 37 je zabilježena materijalna šteta kao jedina posljedica.
Nastradalo je 19 osoba. Dvije osobe su teško ozlijeđene, a 17 lakše.
Pod utjecajem alkohola bilo je 7,5 posto svih sudionika prometnih nesreća. Slijetanja vozila s ceste (11 nesreća) i bočni sudari (11 nesreća) najčešće su vrste prometnih nesreća. Od okolnosti koje prethode događanju prometnih nesreća najčešće je nepropisno kretanje kolnikom (12 nesreća) i nepropisna vožnja unazad (11 nesreća). U nadzoru cestovnog prometa utvrđeno je 1758 prometnih prekršaja. Iz prometa je isključeno 177 vozača i 25 vozila, a oduzete su 73 vozačke dozvole. U prostorijama policije do otrježnjenja zadržano je 15 vozača, 16 vozača je uhićeno i 14 je dovedeno na žurni prekršajni postupak nadležnim prekršajnim sudovima. Provedeno je sedam preventivno – represivnih akcija usmjerenih na uzroke nesreća u prometu, odnosno zaštitu ugroženih kategorija. Javni red Zabilježeno je 18 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih tri prekršaja drskog ponašanja, devet tučnjava, četiri prekršaja svađe i vike, prekršaj omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika i prekršaj davanja pića pijanim osobama.
Prekršajno je prijavljeno 25 osoba, od kojih tri povratnika i šest maloljetnika.
Na ulici, trgu i drugom otvorenom javnom prostoru izvršeno je 11 prekršaja i četiri u ugostiteljskim objektima. sedam prekršaja (39 posto) izvršile su osobe pod utjecajem alkohola. Prema vremenu počinjenja najviše je prekršaja počinjeno između 18 i 24 sata (7), dok ih je po danima najviše bilo petkom (7). Održano je 30 prijavljenih javnih okupljanja, a na jednom su zabilježena protupravna ponašanja.
Zabilježeno je 105 prekršaja iz ostalih prekršajnih propisa, osim prometa i javnog reda i mira.
Zabilježena su tri požara na građevinskim objektima. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 135.000 kuna. Eksplozije nisu zabilježene.
U listopadu je zabilježeno 8.874 prijelaza putnika preko državne granice, od čega 3.973 domaćih i 4.901 stranac.
Tijekom listopada nisu zabilježeni nezakoniti prelasci preko državne granice, a za dvoje stranih državljana je odbijen ulazak u RH.

Pratite nas na društvenim mrežama!