Sveučilište u Zagrebu obilježilo je 350. obljetnicu svoga postojanja

Sveučilište u Zagrebu u nedjelju 3. studenoga 2019. obilježilo je 350. obljetnicu svoga postojanja. Središnja proslava održana je u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Program svečanosti započeo je govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i govorima visokih uzvanika, nakon čega je prikazan kratki film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu i izveden glazbenoumjetnički program.

Istoga dana u 11 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu, održan je svečani prijam visokih gostiju, u okviru kojega je otvorena izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti, a glazbeni program izveli su studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Svečanom prijamu prethodila je svečana primopredaja zastave s kninske tvrđave u 10 sati koju je gradonačelnik Grada Knina dr. sc. Marko Jelićuručio rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu. Nakon upisa u Knjigu dojmova, uslijedilo je svečano postavljanje zastave na zgradu Sveučilišta.

Akademski dio proslave 350. obljetnice održao se u ponedjeljak 4. studenoga 2019. u auli Sveučilišta u Zagrebu, u 11 sati je održana svečana sjednica Senata. Rektor Boras se obratio nazočnima izlaganjem na temu „Sveučilište u Zagrebu na početku 351. akademske godine“. Na svečanosti je rektor dodijelio 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“ i „Andrija Mohorovičić“ za 2019. te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta.

Istoga dana u 9 sati sveučilišno je izaslanstvo predvođeno rektorom i prorektorima na groblju Mirogoj položilo vijence i odalo počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Akademski dio obilježavanja 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 4. studenoga, nakon svečane sjednice Senata, nastavilo se dodjelom priznanja studentima športašima Sveučilišta u Zagrebu. Svečanost dodjele održala se u Francuskom paviljonu Studentskoga centra s početkom u 14 sati (Savska 25, Zagreb). U auli Sveučilišta u Zagrebu u 17 sati svečano su dodijeljene spomen-medalje profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2018./2019.

U nedjelju 10. studenoga 2019. u 10 i 13 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izvor i foto: unizg.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!