Tijekom zimske sezone 2018./2019. sankcionirano 7838 prometnih prekršaja

U zimskim uvjetima sezone 2018./2019. (15.11.2018. g. – 15.04.2019. g.) ukupno su zabilježene 274 prometne nesreće od kojih prometna nesreća s poginulom osobom (0,4 posto) i 91 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama (33,2 posto). Udio prometnih nesreća sa stradalim sudionicima iznosi 33,6 posto.

U ovim nesrećama sudjelovale su 644 osobe, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, 32 osobe su teže ozlijeđene, dok je 85 osoba lakše ozlijeđeno. U ovim nesrećama je stradalo 18 posto sudionika. Najčešće vrste prometnih nesreća bili su bočni sudar (62), slijetanje vozila sa ceste (71), sudar vozila iz suprotnih smjerova (24) i sudar prilikom vožnje u slijedu (24). Smrtno stradavanje osoba zabilježeno je u bočnom sudaru. Najčešće okolnosti uslijed kojih je dolazilo do prometnih nesreća bile su brzina neprimjerena uvjetima (50), nepoštivanje prednosti prolaska (33), nepropisno kretanje kolnikom (28) i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (23). Smrtno stradavanje je zabilježeno radi ostale greške vozača.

Promatrajući vrste i okolnosti prometnih nesreća može se zaključiti da je zbog brzine neprilagođene uvjetima na kolniku i karakteristikama prometnica dolazilo do slijetanja vozila s kolnika te da je radi oduzimanja prednosti prolaska, nepropisnog uključivanja u promet, skretanja i pretjecanja dolazilo do bočnih sudara, kao i da je zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti dolazilo do nesreća za vrijeme vožnje u slijedu.

Alkohol je bio utvrđen kod 62 sudionika prometnih nesreća ili 9,6 posto sudionika, odnosno kod 60 ili 14,1 posto vozača. Što se tiče atmosferskih prilika, najviše nesreća zabilježeno je po vedrom (139) i oblačnom (100) vremenu. Po kiši (21), magli (5) i snijegu (9), zabilježeno je 35 nesreća ili 13 posto prometnih nesreća. Za vrijeme magle zabilježeno je pet prometnih nesreće od kojih jedna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena, dok je jedna osoba lakše ozlijeđena.
Za vrijeme kišnih oborina zabilježena je 21 prometna nesreća od kojih tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe teško ozlijeđene, dok je jedna osoba lakše ozlijeđena. Za vrijeme snježnih oborina zabilježeno je devet prometnih nesreća od kojih jedna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Na mokrom kolniku zabilježena je 81 prometna nesreća od kojih 30 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je devet osoba teško ozlijeđeno, a 31 osoba je lakše ozlijeđena.

Na kolniku s razgrnutim snijegom zabilježene su dvije nesreće, dok je šest nesreća zabilježeno na kolniku s ne razgrnutim snijegom. Na kolniku prekrivenom snijegom zabilježeno je ukupno osam prometnih nesreća od kojih dvije nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Tijekom zimske sezone 2018./2019. policijski službenici su sankcionirali 7838 prometnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama od kojih 2631 prekršaj vezan uz brzinu, 856 prekršaja vezanih uz alkoholiziranost vozača i osam prekršaja nekorištenja zimske opreme.

Pratite nas na društvenim mrežama!