Čvarci- nekada sirotinjski obrok, a sada vrhunska delicija!

Većina nas je odrasla na ovoj namirnici koju su donedavno sve velike face izbjegavale u širokom luku, a s obzirom na prehrambenu revoluciju posljednjih godina koja čovjeka vraća domaćoj, izvornoj, lokalnoj, nutritivno bogatoj hrani lišenoj suvišnog procesuiranja, rafiniranja, dodataka šećera, škroba i aditiva, sve više prehrambenih stručnjaka i nutricionista zagovara čvarke, svinjsku mast, pancetu i ostale domaće proizvode. Kako bi se reklo, ovi su se proizvodi vratili na velika vrata!

Moramo priznati kako su čvarci jedan ukusan dio hrvatske kulinarske tradicije. Slani, hrskavi, masni, volimo ih svakakve, ali masne su im i cijene. Nedavno, u kupovini šokirali smo se cijenama, kilogram čvaraka na nekim mjestima ide i do 240 kuna! U samo godinu dana cijena im se udvostručila. Ako se pitate kako je to moguće, vjerojatno niste upućeni kako je Hrvatska jedna od najvećih uvoznika svinjskog mesa u EU, i zato su čvarci postali skuplji i od pršuta, kulena, ali i od paškog sira. Kako doznajemo, razlog je manjak domaće svinjetine i velika potražnja iz Kine.


Razgovarali smo s nekolicinom domaćih proizvođača, cijena čvaraka je u godinu dana porasla i do 100 posto pa su sada komadići prženog svinjskog sala doslovno skuplji od kulena i pršuta.
Od 130 do nevjerojatnih 240 kuna kreću se cijene čvaraka na zagrebačkim tržnicama. Nevjerojatno, zar ne? A vi? Volite li čvarke?

Mi ih obožavamo!
Pratite nas na društvenim mrežama!