Danas imendan slave Ivan i Ivana! Sretan imendan!

Označite Ivana, Ivanu, Ivkicu, Ivonu, Vanju, Ivu i zaželite im sretan imendan!

“Ivan je muško ime, gotovo u potpunosti hrvatsko. Značenje imena dolazi od latinskog Iohannes od grčki Iochannes < heb. Yohanan, skraćeno od Yehohanan – Bog je milostiv. Od Yo skraćenica od Yahveh – Bog i hanan – milostiv je. Ivan je jedno od najpopularnijih imena i ubraja se među deset najčešćih muških imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko dvadeset tisuća ovakvih imenjaka. Slična imena i nadimci: Ivana, Ivanko, Ico, Iko, Ikan, Ikas, Ine, Ino, Inko, Isa, Iso, Ito, Itan, Ive, Ivi, Ivo, Ivaš, Ivca, Ivek, Ivica, Iviša, Ivko, Ivoje, Nine, Nino, Ninko, Vaca, Vane, Vanko, Vanjko. “
” Najviše imenjaka nalazimo među osobama u pedesetim godinama, a najmanje među malom djecom. Najčešći horoskopski znak ovog imena je blizanci, a kineskom horoskopu zmija. Osobe s imenom Ivan najviše vole lov” te ” Većina osoba koje se zovu Ivan žitelji su Zagreba (ukupno preko dvadeset tisuća), Splita (preko pet tisuća) te Osijeka (preko tri tisuće). S obzirom na broj stanovnika, Ivan je najčešće ime među stanovnicima Velikog Bukovca gdje se svaki deveti stanovnik tako zove.”

Ivana je ženski oblik muškog imena Ivаn. Ime potiče iz grčkog “Ioan, Ioannes” izvorno iz starohebrejskog “yohanan (Johohana)” u značenju “u milosti Jehovinoj”. Od starine je sveprisutno među hrišćanskim svijetom. Počevši od Jovana Krstitelja, jevrejskog proroka i Jovana, pisca četvrtog jevanđelja i Apokalipse, bilo je često ime vizanstijskih, nikejskih careva, vrhovnih poglavara Rimokatoličke crkve, značajnih teologa, kraljeva i drugih. Biblijsko je i kalendarsko ime. Među poznatim iz prošlosti su nekoliko velikih moskovskih knezova koji su ostavili značajan trag u istoriji ruskog naroda. Prvi krunisani ruski car od 1547. godine poznat po nadimku “Grozni” nazivao se punim imenom Ivan IV Vasiljevič. Ivan je isto što i Jovan. Od ovih imena izvedena su mnoga druga i to Vanja, Žaneta, Iva, Ivana, Ivanka, Ivanko, Ivka, Ivkica, Ivko, Ivna, Ivo, Ivona, Jova, Jovana…U raznim varijantama ime je veoma je često kod svih hrišćanskih naroda. Kod Poljaka, Slovaka i Čeha Ivan je javlja u formi Jan.Ime Ivana je među prvih 10 imena na listi najpopularnijih imena davanim djevojčicama u Hrvatskoj u proteklih 10 godina.

Izvor: Knjiga imena, Foto: š.v

Pratite nas na društvenim mrežama!