Dogodilo se na današnji dan – 22. prosinca

Kako se približava Božić, ljudi kite kuće i stanove lampicama raznih boja. Prvi takav lanac lampica napravio je veliki izumitelj Thomas Alva Edison, 1882 godine, što se pokazalo jednim od financijski isplativijih pothvata velikog uma.

Na današnji dan 1894. godine završilo je poznato suđenje za izdaju francuskom kapetanu Alfredu Dreyfusu, koje je rezultiralo smrtnom kaznom za nesretnog časnika, unatoč potpori cijele Francuske i intelektualne kreme svoga doba.

Prva poštanska marka u SAD izašla je također na ovaj dan, a tijekom hladnog rata SAD i SSSR vodili su bespoštednu utrku u naoružanju, bez obzira na živote svojih stanovnika. Tako su u razmaku od samo godinu dana i jedna i druga velesila izvele nuklearne pokuse na svom teritoriju, pokušavajući dokučiti kakve zapravo posljedice ima jedan takav strašan čin. SAD su privremeno povele u toj utrci jer je njihov eksperiment u Nevadi bio prvi, 1961. godine.

Sljedeća dva događaja koja su također razdvojena sa samo godinu dana iscrtala su neke nove odnose, jer je 1989. godine nakon višednevnih demonstracija pao rumunjski diktator Nicolae Ceausescu, a godinu dana kasnije Poljska je dobila prvog demokratski izabranog predsjednika u liku vođe sindikata Solidarnost, lučkog električara Lecha Walese.

Rođendani poznatih osoba započinju s poznatim rimskim carem Dioklecijanom, piscem Georgeom Eliotom i skladateljem Giacomom Puccinijem, a na ovaj su dan rođeni još i slovenski inženjer raketne tehnologije Herman Potočnik Noordung, francuski dramaturg Jean-Baptiste Racine, profesionalna tenisačica Billie Jean King i Cojo, prva gorila rođena u zatočeništvu.

metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!