Mala Mila na zadivljujućem putu oporavka

Mila iz Rijeke u Hrvatskoj borila se protiv leukemije (akutna mijeloična megakariocitna leukemija AML M7), a početkom ove godine dobila je samo 1% šanse da je pobijedi. Ogromna kampanja prikupljanja sredstava u Hrvatskoj i inozemstvu, u travnju, pomogla je prikupiti 5,6 milijuna dolara kako bi je prevezli u Dječju bolnicu iz Filadelfije na hitno liječenje.

Mila je u bolnici od 3. travnja, a u ponedjeljak je njezin otac podijelio nevjerojatne vijesti da se nakon uspješne transplantacije koštane srži leukemija povukla. 

“Mila je trenutno dobro. Podvrgla se transplantaciji koštane srži dana 11.1.2019. I do sada je to bolje nego u redu. To sama po sebi nije bila operacija, već presađivanje koštane srži nakon postizanja i održavanja remisije šest mjeseci. Transplantacija nije operacija, već složen postupak koji uključuje pripremu takozvanog kondicioniranja, odnosno postizanje uvjeta za primanje matičnih stanica donora, a zatim oporavak i čekanje da se obrambene ćelije stvore samostalno, u kojem slučaju je imala ostati u potpunoj izolaciji jer nema imuniteta. Da bi primila transplantaciju, bolest mora ponovo nastupiti, što su postigli u roku od mjesec dana od dolaska i zadržali se gotovo pola godine “, rekao je njen otac Marin za 24sata .

Marin kaže da je Mila samo tri tjedna nakon transplantacije puštena iz bolnice i na čuđenje i nevjericu svih liječnika, sada trči, diže, jede i pije sama i radi sve što se u ranoj posttransplantaciji smatralo nemogućim. razdoblje. 

“Izgleda i ponaša se kao savršeno zdrava beba, iako znamo da nas čeka još puno potencijalnih opasnosti”, rekao je Marin. 

Marin kaže da je odlazak u Philadelphiju svakako bila prava odluka, što je potvrđeno i uspješnim ishodom liječenja. 

U Hrvatskoj su šanse za uspješno liječenje bile ispod 1%. To je ujedno bila i ispravna odluka jer u tom trenutku nismo imali alternativu, niti dovoljno vremena da je potražimo. Teško je zapravo govoriti o postocima, jer koliko nam je rečeno, slučajevi sličnih dijagnoza koje su uspješno izliječene u Hrvatskoj i Europi ne postoje “, rekao je, prije nego što je još jednom zahvalio svima koji su pomogli Mila da dovede u Sjedinjene Države. za liječenje. 

“Hvala vam ljudi. Da nije bilo vaše empatije, ljubaznosti i suštinske želje da pomognete, ništa od toga ne bi bilo moguće. Svaka kuna, svaka molitva i svaka dobra misao spasili su Mila i pomoći će bezbroj druge djece za koju će se osigurati sredstva. Ova akcija pokazala je i koliko nam je važno da se držimo zajedno i koliko na taj način možemo učiniti. Nevjerojatno smo zahvalni što smo se iskreno i otvoreno molili za pomoć i primili je. Ne radi se samo o novcu. Radi se o ljubavi, podršci i molitvama svih ljudi koji su osjetili našu nevolju i patnju. “

Izvor i foto: Croatiaweek.hr,

Mila Rončević (Foto: Privatni album)

Pratite nas na društvenim mrežama!