Očajna koala prišla bez straha skupini biciklista i prihvatila ponuđene boce s vodom

Očajna koala pateći na vrućinama koje prelaze 40 stupnjeva Celzija na jugu Australije prišla je bez straha skupini biciklista i prihvatila ponuđene boce s vodom, prenose lokalni mediji.

Biciklisti nedaleko Adelaidea zaustavili su se kad su vidjeli koalu na sredini ceste i ona im je bez straha prišla čim su stali te se činilo da traži vodu, kazala je Anna Heusler za 7news.com.au u petak. “Naravno da smo stali jer smo je željeli maknuti s ceste”, rekla je.

“Stala sam s biciklom i ona mi je odmah prišla, dosta brzo za koalu, dala sam joj vodu iz svih naših boca i ona se čak i popela na moj bicikl”. “Nitko od nas nije tako nešto nikad dosad vidio”, dodala je.

Požari bjesne tjednima australskim jugom i istočnom obalom i rezultirali su smrću najmanje 2000 koala, pokazala je parlamentarna istraga u prosincu. Životinje su uginule ili u požarima ili zbog manjka hrane i vode, prema predsjedniku saveza za očuvanje šuma i ekologu Dailanu Pughu.

Australska ministrica okoliša Sussan Ley kazala je da je do 30 posto koala nestalo u požarima pogođenim područjima New South Walesa.

Vlasti su objavile da bi požar mogao tijekom iduća dva dana progutati gradić Goongerah oko 450 kilometara istočno od Melbournea u kojemu živi nekoliko desetaka ljudi te obližnje mjesto Martins Creek i stanovnici su pozvani na evakuaciju. “Ovo vam je možda posljednja prilika da to učinite prije širenja požara”, navodi se u upozorenju službe VicEmergency. “Ako odlučiite ostati hitne službe možda vam više neće moći pomoći”.

Pad temperatura u mnogim dijelovima Australije tijekom božićnog tjedna pomogao je kontroli nekih požara no, prema prognozama, temperature će opet porasti i stvoriti nove izazove vatrogascima. U petak su u nekim dijelovima Južne Australije temperature porasle na više od 40 stupnjeva Celzija, a u glavnom gradu države Victorije Melbourneu u ponedjeljak bi se moglo izmjeriti i 43 stupnja Celzija.

Izvor:HINA

Pratite nas na društvenim mrežama!