Oprezno u prometu tijekom novogodišnjih blagdana

Predstoji nam  noć u kojoj ćemo ispratiti Staru i dočekati Novu godinu. Velik broj građana će 2019. godinu dočekati u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama na gradskim trgovima, ugostiteljskim objektima ili u vlastitom aranžmanu.
Kako se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, ovim putem ponovno upozoravamo na činjenicu da je najviša dopuštena količina alkohola u krvi 0,50 g/kg. Posebno ističemo kako mladi vozači, i tzv. „vozači profesionalci“ za vrijeme kada obavljaju svoje zanimanje, ne smiju upravljati vozilom na cesti ako u organizmu imaju alkohola odnosno da je za njih dopuštena količina alkohola u krvi od 0,00 g/kg.

Budući da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća. U cilju izbjegavanja stradavanja osoba u prometnim nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima već da koriste institut „dogovornog vozača“ odnosno da koriste mogućnosti javnog prijevoza ili taxi-službe.
Kako velik broj građana, prvenstveno mlađe životne dobi, često tijekom novogodišnje noći prisustvuju dočeku Nove godine na nekoliko mjesta, upozoravamo ih da ne žure s jednog dočeka na drugi, da se uvijek nalaze u vozilu kojim upravlja osoba koju poznaju i za koju znaju kakve su joj vozačke sposobnosti te da ne sjedaju u vozila kojima upravlja vozač koji je pod utjecajem alkohola.

Na sve vozače apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja i da svoju vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika (zavoj, uzbrdica, nizbrdica, nadvožnjak, mokar kolnik).
Ovim putem, apeliramo i na pješake da se kreću nogostupima i pješačko-biciklističkim stazama, a ukoliko njih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika. Također ih molimo da budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji. Molimo pješake da se prije prelaska ceste, gledanjem lijevo-desno-lijevo, uvjere da cestu mogu sigurno prijeći. Bicikliste upozoravamo na obavezno korištenje pješačko-biciklističkih staza, na obavezno korištenje svjetala i reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka ili druge reflektirajuće materije noću.

Vozačima i pješacima ne savjetujemo korištenje mobitela i sličnih uređaja za vrijeme kada sudjeluju u prometu, a vozače i putnike u vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve i da djecu prevoze pravilno smještenu u adekvatne dječje sjedalice.

Sretnu Novu godinu i sigurno sudjelovanje u prometu želi vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Pratite nas na društvenim mrežama!