Problemi počinju kada na vrata zakucaju gripa i prehlada, uz koje dolazi šmrcanje, glavobolja, grlobolja i začepljen nos…

Prepoznajte je li vas pogodila gripa ili prehlada, jer iako su dosta slične, simptomi su različiti!

Dolaskom hladniji dana i nižih temperatura, počinjemo mijenjati garderobu, ali i uživati u svim čarima ovog godišnjeg doba. Adventska svjetla su se upalila, a božićni sajmovi otvorili su svoja vrata.

Na trgovima nas očekuju domaći specijaliteti, kuhano vino i božićni duh, no problemi počinju kada na vrata zakucaju gripa i prehlada, uz koje dolazi šmrcanje, glavobolja, grlobolja i začepljen nos. Zasigurno nitko ne želi zbog prehlade propustit čaroliju koja naš očekuje narednih dana.

Tako slične, a tako različite…

I gripa i prehlada su virusne bolesti dišnog sustava, odnosno viroze, ali se ipak razlikuju. Svi simptomi gripe izbijaju odjednom i traju otprilike tjedan dana, pri čemu nas zadese visoka temperatura, suh kašalj, bolovi u mišićima te snažna glavobolja.

Prehlada većinom nakon sedam do deset dana prolazi sama od sebe, no kašalj i slabost mogu nas pratiti i iduća tri tjedna. Ponekad nam dijelovi tijela znaju biti ledeno hladni, nos se začepi ili pak jako curi, a ponekad osjećamo i napetost u glavi te osjećaj težine.

Neki od simptoma prehlade, upravo spomenuti začepljen nos, mogu se ublažiti tuširanjem vrućom vodom, jer se stvara para koja udisanjem ulazi u nos omekšavajući nakupine sluzi i olakšavajući disanje.

Nikako ne zaboravite na hidraciju, koja je od iznimne važnosti. Voda, čajevi ili juha, odaberite što vam najviše odgovara i olakšajte si. Pri otvaranju dišnih kanala dobro će doći i ručnik namočen u toplu vodu, jer će ujedno olakšati i pritisak u glavi.

Neodležana gripa može se protegnuti i do nekoliko mjeseci, pri čemu nam se povremeno stanje poboljša, no ipak, nerijetko upravo ignoriranje situacije završava uzimanjem antibiotika. Stoga gripu treba shvatiti ozbiljno, odmarati i ostati doma.

Izvor: metroportal.hr

Foto: factretriever

Pratite nas na društvenim mrežama!