Savjeti i pojačani nadzor prometa tijekom božićnih blagdana


Ove godine, kao i prijašnjih, božićnih blagdana očekuje se pojačana frekvencija vozila stranih registarskih oznaka, posebice na državnim cestama, kojima će hrvatski državljani iz inozemstva doći u domovinu kako bi u krugu obitelji proslavili Božić. Očekuje se i velik broj državljana ostalih europskih zemalja koji će tranzitirati Republiku Hrvatsku na svom putu prema ostalim članicama Europske unije, ali i velik broj stranih državljana koji će posjećivati Advente u Republici Hrvatskoj.

U gradovima Đurđevac, Koprivnica i Križevci povremeno može doći do otežanog i sporijeg odvijanja prometa. Najveće prometne gužve događati će se u centrima gradova i blizini velikih trgovačkih centara, a što će posebno biti izraženo tijekom ponedjeljka i utorka, kada će se obavljati posljednje pripreme za predstojeće božićne blagdane. U slučaju sporijeg odvijanja prometa, građane molimo za međusobno uvažavanje i strpljenje.

Kako bi se što prije osiguralo optimalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti fizičku regulaciju prometa te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima.
Kako bi božićni blagdani protekli u radosti i sreći, na sve sudionike u prometu na cestama apeliramo da budu izrazito oprezni i poštuju prometne propise i znakove.
Zasebno naglašavamo nužnost poštivanja prometnih znakova i poštivanje značenja svjetala semafora kojima se regulira pravo prvenstva prolaska raskrižjima te nužnost poštivanja prometnih znakova koji se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila.

Na vozače motornih vozila apeliramo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode uvjetima na kolniku, gustoći prometa, karakteristikama prometnica, prometnim znacima, frekvenciji pješaka i vozača bicikala te uvjetima vidljivosti. Vozače molimo da ne ulijeću u „škare“ i da „ne krate zavoje“ te da ne vrše pretjecanje zaustavljenih vozila u koloni, kao i da ne pretječu vozila u zoni obilježenih pješačkih prijelaza.

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkohol i koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu ili da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da koriste institut tzv. „dogovornog vozača“.
Ističemo da je za mlade vozače dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 g/kg odnosno da isti imaju apsolutnu zabranu upravljanja vozilima nakon  konzumacije alkoholnih pića.
Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Pješake molimo da ne stupaju na kolnik između parkiranih vozila. Kako se u ovo zimsko vrijeme brzo smrači, pješake podsjećamo da tijekom noći i u uvjetima smanjene vidljivosti trebaju, kako bi bili što uočljiviji ostalim sudionicima u prometu,  biti dodatno označeni pomoću reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti.

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da isti mogu sa sigurnošću prijeći. Na vozače bicikala apeliramo da ne upravljaju svojim vozilima po nogostupima kako ne bi došlo do naleta bicikliste na pješaka i ozljeđivanja pješaka. Ističemo da vozači bicikala tijekom noći trebaju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućom materijom, te da na biciklima moraju imati upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo.
Vozače podsjećamo da ne zaustavljaju ili parkiraju svoja vozila u zoni raskrižja i obilježenih pješačkih prijelaza te na mjestima na kojima će otežati normalno odvijanje prometa. Vozače molimo da prilikom skretanja, pretjecanja, vožnje unazad i uključivanja u promet poštuju prometna pravila i uvjere se, prije započinjanja rečenih radnji, uvjere da ih mogu sigurno izvršiti. 

Policijski službenici će tijekom predstojećih božićnih blagdana, u cilju osiguranja maksimalne sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko – križevačke vršiti nadzor prometa, odnosno nadzor vozila i vozača, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, uključujući i prijevoz djece u vozilima, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja i mladih vozača.

Sretne božićne blagdane želi vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Pratite nas na društvenim mrežama!