Student varaždinskog FOI-ja Luka Garić boravio u Kini na programu stručne prakse u tvrtki HUAWEI 

Među desetoricom studenata iz Hrvatske koji su boravili u Kini prošlog mjeseca na stručnoj praksi u tehnološkom divu Huawei bio je i student druge godine diplomskog studija Informatike, smjer Informacijsko i programsko inženjerstvo na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu (FOI) Luka Garić

Praksa je organizirana u sklopu prvog ciklusa globalne inicijative stipendiranja i razmjene studenata pod nazivom Seeds for the Future, u koji se od ove godine uključila i Hrvatska. 

U kineskom Shenzhenu, u sjedištu tvrtke Huawei, studenti su imali prilike steći nova praktična znanja i upoznati se s poslovanjem Huawei-ja, a dobili su i jedinstveni uvid u programe istraživanja i razvoja novih tehnologija, načina komercijalizacije i proizvodnje. U ovoj multinacionalnoj tvrtki, jednoj od najvećih proizvođača telekomunikacijske opreme i elektronike na svijetu, upoznali su se s 5G tehnologijom, tehnologijama u oblaku, umjetnom inteligencijom, a posjetili su i Huawei- jev izložbeni centar. 

Svoje oduševljenje ovim jedinstvenim iskustvom nije krio ni sam Luka Garić, poručivši: ‘Ovo je bilo predivno iskustvo s genijalnim ljudima. Ekipa s kojom sam imao priliku dijeliti putovanje je uistinu nevjerojatna te se nadam da ćemo dugo ostati u dobrim odnosima. Dobili smo priliku učiti od najboljih stručnjaka sve o 4G i 5G mobilnim mrežama, od hardverskih komponenti do konfiguriranja 4G i 5G baznih stanica. Također smo imali priliku upoznati se s najnovijim tehnologijama u područjima umjetne inteligencije i strojnog učenja te su nam dodijeljeni računi u Huawei e-Learning programu, putem kojih možemo proširivati svoja znanja čak i nakon ovog nevjerojatnog programa’.

Uz radni dio, značajan dio posjeta odnosio se i na upoznavanje kineske kulture i obilazak najpoznatijih kulturnih destinacija, poput nezaobilaznog Kineskog zida. ‘U programu sudjeluju studenti iz različitih zemalja što nam daje jedinstvenu priliku upoznati najbolje studente i divne ljude iz dalekih i egzotičnih zemalja’ – poručio je Luka s FOI-ja. 

Odlaskom prve skupine studenata u Kinu započela je realizacija suradnje dogovorene potpisivanjem Memoranduma u sklopu Summita država Srednje i Istočne Europe i Kine, održanog u travnju 2019. u Dubrovniku. U program će biti u idućih 5 godina uključeno 50-ero studenata s najboljih hrvatskih sveučilišta.  

Pratite nas na društvenim mrežama!