Brexit- Velika Britanija u ponoć prestaje biti članica Europske Unije. Pogledajte koje nas promjene očekuju

Četiri godine nakon referenduma o Brexitu, Velika Britanija večeras u ponoć prestaje biti članica Europske unije, u subotu ujutro će njihova zastava ispred EU parlamenta biti skinuta i spremljena u muzej.


Velikoj Britaniji je trebalo puno mukeda konačno ostvare Brexit. Trebao im je jedan referendum, čak dva parlamentarna izbora, tri premijera i četiri godine političkog viječanja u cijeloj EU da konačno ostvare svoj cilj i ono što većinu zanima je – što će se dogoditi kada Britanija u petak u ponoć službeno prestane biti članica Europske unije.


U subotu ujutro će se bez neke ceremonije s jarbola ispred EU parlamenta spustiti britanska zastava i stavit će se u muzej-kuću Europske povijesti gdje će biti izložena s još nekoliko izložbenih primjeraka vezanih uz Brexit. Na prvi pogled sve će ostati isto, nekih vidljivih pokazatelja da je Velika Britanija napustila EU neće baš biti, ali ipak će se neke stvari promijeniti.


Brexit je kako doznajemo do sada Veliku Britaniju koštao 170 milijardi dolara, a do kraja godine taj će se iznos još povečati i narasti će na 200 milijardi, ako ne i više. To je više nego što je Velika Britanija uplatila u europsku blagajnu zadnjih 47 godina.

To je financijska šteta koja je pogodila Veliku Britaniju otkako je izglasan Brexit, što je za posljedicu imalo gospodarsku nesigurnost i odlazak brojnih kompanija u druge zemlje radi mogućih poslovnih gubitaka koje bi Brexit mogao donijeti. Svaka naredna godina izvan Europske unije Veliku Britaniju će koštati oko četiri milijarde dolara.

Najopipljivija promjena za Hrvatsku nakon izlaska iz Europske unije bit će jedan zastupnik više u Europskom parlamentu jer u njemu više neće biti nijednog od sadašnja 73 britanska eurozastupnika.

Od tog broja, 46 zastupničkih mjesta bit će rezervirano za buduće države članice, a 27 bit će ih preraspodijeljeno. Hrvatska će tako imati jednog zastupnika više, ukupno 12. Prema rezultatima europskih izbora, za 12. mjesto Hrvatske u Europskom parlamentu izborila se SDP-ovka Romana Jerković te ona od 1. veljače i formalno postaje eurozastupnica.


Mnogo se vremena tijekom pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva potrošilo na status europskih državljana na Otoku nakon ‘razvoda’, i obrnuto. Po britanskom uredu za statistiku, 2,9 milijuna državljana 27 članica EU-a živi u Britaniji, što je oko 4,6 posto populacije.
Za sada Hrvati koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu biti spokojni jer im se ništa značajno neće promijeniti nakon Brexita- piše Tportal-

“To je najgora odluka koju je Britanija mogla donijeti. Mi smo osigurali da državljani Ujedinjene Kraljevine ovdje i naši državljani koji žive tamo mogu nastaviti normalno raditi”, naglasio je premijer, dodavši da je Hrvatska zemlja s najmanjim negativnim efektima njihovoga izlaska, što zbog volumena trgovine, što zbog činjenice da smo samo šest i pol godina u članstvu- poručuju iz Vlade Republike Hrvatske.

Vlada Rh, šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!