Hrvatski recepti: Krofna – Krafna

Krafna, odnosno krofna, posebno su popularni u vrijeme karnevalske sezone u Hrvatskoj koja uskoro počinje.

Prozračne krafne nisu samo karnevalsko slatko, iako će se serije i šarže izrađivati ​​tijekom siječnja i veljače diljem Hrvatske, u njima se uživa i tijekom cijele godine. Najpopularnije su punjene pekmezom od džema, čokolade ili vanilije. Možete čak otići i korak dalje i premazati ih sve čokoladom.

Evo jednostavnog recepta (s video uputama u nastavku) koji treba isprobati. Možete se igrati oko punila i koristiti svoje omiljene.

Sastojci 

Brašno – 600 g
kvasca – 50 g
Šećer – 2 žlice
maslac – 150 g
mlijeka – 100 ml
jajeta – 1
žumanjak jajeta – 3
limun – 1/2 strugana kože
marelice zastoj / Nutella / vanilije
ulje

Instrukcije

1. Najprije umutite maslac u brašno rukama. Dodajte šećer, naribajte limunovu kožicu, dodajte jedno jaje i 3 žumanjka, smjesu kvasca (koja je mješavina žlice brašna, kvasca, 100 ml toplog mlijeka i šećera – smjesu ostavite 20 minuta da se digne).

2. Pomoću miksera promiješajte i istovremeno dodajte mlijeko. Dodajte sol, zatim još mlijeka i nastavite miješati.

3. Brašno prosijte na klupi ili dasci, a zatim uvaljajte smjesu na debljinu od 1 cm.

4. Kalupom izrezanim na krugove (možete koristiti zdjelu).

5. Na polovinu njih izrežite krugove i na njih stavite žlicu marmelade / Nutelle / ili puding od vanilije. S ostalim polovicama koje nemaju ništa stavite na vrh poput sendviča.

6. Manjom zdjelicom ili šalicom ponovno izrezati tako da se smjesa sjedini i da džem ne može isplivati.

7. Pospite brašno na krafne, na vrh stavite čajni ručnik i ostavite oko 45 minuta da se još više dižu.

8. U loncu s vrućim uljem duboko pržite krafne, pazeći da gornja strana prvo bude u loncu. Okrenite jednom zlatno smeđu boju i pržite donju stranu. Pokrijte tijekom kuhanja.

9. Jednom završite pospite šećerom od glazure.

Nekoliko savjeta: pobrinite se da nijedan sastojak ili prostor u kojem radite nije hladno. To će spriječiti da se krafne dižu.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: nikolina’s kitchen, recepti.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!