Maturanata je već godinama sve manje, ali kvote na fakultetima sve su više

Što zbog iseljavanja, a što zbog negativnih demografskih trendova, Hrvatska već godinama ima sve manji broj maturanata. S druge strane, broj upisnih mjesta na hrvatskim fakultetima povećava se svake godine. Ako gledamo proteklih pet godina, svake godine u prosjeku imamo 1.215 učenika četvrtih razreda manje nego one prije. Bez obzira na to, prošle godine visoka su učilišta željela upisati 1.244 studenta više. Na kraju je ostalo više od 11 tisuća slobodnih mjesta, a po svemu sudeći, ove će nas godine dočekati ista, ili barem slična, sudbina.

Ako pogledamo podatke tijekom proteklih pet godina, u prosjeku svake godine imamo 1.215 učenika četvrtih razreda manje. Ispada da smo u pet godina izgubili 5.437 maturanata (učenika četvrtih i petih razreda).

No bez obzira na to, broj upisnih mjesta raste iz godine u godinu. U ne baš tako jako davnu 2015./.16. visoka učilišta željela su upisati 37.528 studenata. Prošle akademske godine taj broj popeo se na 40.590.

Dakle, u međuvremenu je 5.437 učenika manje završilo četvrti ili peti razred, ali su im zato visoka učilišta ponudila 3.062 mjesta više.

Kako se na fakultete mogu prijaviti i oni koji su ranije završili srednju školu, analizirali smo sveukupan broj kandidata za upise na studijske programe u sustavu Postani student. Oni su, dakle, potencijalni studenti. Prije pet godina bilo ih je 42.739, a lani tek 33.267 kandidata.

Povežimo to opet s kvotama – u pet godina imamo 9.437 potencijalnih studenata manje, ali je 3.062 upisnih mjesta više. (srednja.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!