Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Od 14 sati, u petak, 31. siječnja do 7 sati, u ponedjeljak, 3. veljače, provodit će se pojačani nadzor prometa na području Policijske uprave koprivničko-križevačke

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 14 sati, u petak, 31. siječnja do 7 sati, u ponedjeljak, 3. veljače, provodit će se pojačani nadzor prometa na području Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzor pravilnog korištenja mobitela, nadzor mladih vozača i recidivista.

Vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača ili usluge taksi-službe ili javnog prijevoza, kao i da ukoliko je moguće prenoće u vinogradima i slijedeći dan se upute kućama.

Obzirom na najavljenu prognozu vremena tijekom vikenda, očekuju se izražene temperaturne razlike između ranih jutarnjih i podnevnih sati koje pogoduju stvaranju poledice na kolnicima, te stoga molimo građane da brzinu kretanja svojih vozila prilagode vidljivosti i uvjetima na kolniku odnosno da na mokrim i klizavim kolnicima te u uvjetima smanjene vidljivosti, smanje brzinu kretanja i povećaju razmak između vozila. U slučaju pojave mraza očistite led s vjetrobranskih i ostalih stakala na svojem vozilu.

Također, građane koji nisu položili vozački ispit i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima.

Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice, te ih molimo da vode računa da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika.

Pješake i vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim pješačkim i biciklističkim stazama i trakama te tijekom noći i kišnih oborina nositi reflektirajuće prsluke ili odjeću, kao i da vozači bicikala moraju na svojim vozilima imati upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo.

Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste ugrađene sigurnosne pojaseve i da na ispravan način koriste dječje autosjedalice, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.

Pratite nas na društvenim mrežama!