Planirate upisati autoškolu? Mogle bi vas dočekati velike novosti u načinu polaganja vozačkog ispita.

Polaznike autoškola u dogledno bi vrijeme mogle dočekati velike novosti u načinu polaganja vozačkog ispita. Naime, mijenja se Pravilnik o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita. Dvije od važnijih izmjena koje predlaže zakonodavac one su da se vozila opreme kamerom koja će snimati tijek vozačkog ispita te da tjekom ispita ispitivač sjedi na prednjem sjedištu, a instuktor na istražnjem.

O predloženim izmjenama Pravilnika porazgovarali smo s Denisom Ožegovićem, predsjednikom Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore. Udruženje autoškola HGK od zakonodavca je zaprimilo Nacrt Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita te načinu izdavanja i oduzimanja dopuštenja ovlaštenom ispitivaču.

Kamera bi snimala tijek ispita

Autoškola mladima preskupa, no broj novih vozača sve veći: Evo za koliko je porastao unazad 5 godina
Kako nam pojašnjava Ožegović, prva značajna novina koja se predlaže ta je da je ispitivač tijekom provedbe ispita obvezan koristiti sustav audio-video snimanja tijeka provedbe ispita koji je povezan s odgovarajućim tehničko-tehnološkim rješenjem satelitskog praćenja vozila (GPS), te pohranjuje sve podatke na server. Obavezu snimanja vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zakonodavac obrazlaže mogućnošću kvalitetnijeg praćenja provedbe ispita, nadzora rada ovlaštenog ispitivača, analize i evaluacije procesa polaganja vozačkog ispita, kao i utvrđivanja objektivnih činjenica koje su prethodile rezultatu ispita.

– Nismo protiv snimanja ispita. Razvoj tehnologije je vrlo brz i treba ići ukorak s vremenom. Nadam se da će snimanje ispita omogućiti točno i objektivno utvrđivanje relevantnih činjenica u postupku polaganja vozačkog ispita. Također, snimanje ispita treba povećati transparentnost kod procesa polaganja vozačkog ispita i pridonijeti ujednačavanju provedbe vozačkog ispita.

Predlaže se tijekom ispita da ispitivač sjedi na prednjem sjedištu

Drugi propis koji se predlaže Nacrtom Pravilnika taj je da tijekom provedbe ispita na javnoj cesti, u vozilu osim kandidata koji polaže ispit i ovlaštenog ispitivača može (što implicira da i ne mora) biti nazočan instruktor vožnje, a važna novost je da prilikom provedbe ispita za B i BE kategoriju vozila ovlašteni ispitivač, umjesto na stražnjem kako je sada, sjedi na prednjem sjedalu kako bi mu bile dostupne udvojene komande.

– Stav Udruženja autoškola, ali brojnih instruktora i dijela ovlaštenih ispitivača jest da je ovakav prijedlog neopravdan i neutemeljen. Budimo pošteni i priznajmo da ovlaštenog ispitivača stavljamo u zahtjevan položaj: mora provoditi ispit, praktično i na devet različitih vozila i njihovih osobina dnevno, upisivati na tablet uređaj počinjene pogreške kandidata, a za to vrijeme mora imati punu pozornost usmjerenu na odvijanje prometa, kako bi mogao na vrijeme reagirati u opasnoj situaciji. Jedan od zadataka možda neće stići obavljati na optimalan način. Kandidate u autoškolama učimo da je dovoljna jedna sekunda nepažnje da se dogodi prometna nesreća. Ovakva odredba može proizvesti problem smanjenog interesa za obavljanje poslova ovlaštenog ispitivača u budućnosti, kojih ionako nedostaje.

Dodaje, ako instruktor ne bude na svom radnom mjestu, otvaraju se organizacijska i financijska pitanja u autoškolama.

Izvor: srednja.hr

Foto: Glas Istre

Pratite nas na društvenim mrežama!