Plenković: Želimo prije zagrebačkog sastanka u svibnju naći rješenje za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković trenutno boravi u Pariz u radnom posjetu Francuskoj, tijekom kojeg će se sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kako bi mu predstavio prioritete predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije te razgovarao o aktualnim temama.

U izjavi za novinare, premijer Plenković je pojasnio koji je cilj sutrašnjih konzultacija s francuskim predsjednikom u Parizu.

“Konzultacije s francuskim predsjednikom Macronom su dio procesa konzultacija sa čelnicima najvećih europskih država. Prije tri tjedna bio sam u Rimu s premijerom Conteom, sutra ovdje u Parizu, idući tjedan u Berlinu s kancelarkom Merkel. Cilj ovih konzultacija je vidjeti kojom dinamikom raditi zajedno na najbitnijim političkim dosjeima ovih šest mjeseci, prije svega na dogovoru oko preostalih političkih, tehničkih i pravnih aspekata Brexita, da se ta priča završi s 31. siječnja.”

”Druga tema je višegodišnji financijski okvir, politički najznačajnija i najkrupnija – kako pronaći kompromis između zemalja netto uplatiteljica koje financiraju 80 posto europskog proračuna i zemalja prijatelja kohezije, 17 zemalja koje uplaćuju manje, ali imaju zadaću da redistribucijskom snagom europskog proračuna kroz kohezijsku politiku ravnomjernog regionalnog razvoja dosegnu standard života i življenja onih zemalja koje su najrazvijenije, a Hrvatska tu ima svoj snažan nacionalni interes”, kazao je premijer Plenković.

Vjerujem da postoji dobra volja da se nađe rješenje za Albaniju i Sjevernu Makedoniju

Istaknuo je da će Hrvatska kao predsjedateljica posebnu pozornost posvetiti pitanju rješavanja blokade za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Treća tema je sastanak na vrhu u Zagrebu između država jugoistoka Europe i članica Europske unije. Naravno da ćemo posebno istaknuti pitanje kako pronaći rješenje da, po mogućnosti prije zagrebačkog sastanka u svibnju, otvorimo pregovore i riješimo deblokadu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Vjerujem da postoji dobra volja i da se može pronaći rješenje. Očekujemo sada izvješće Europske komisije o određenim modifikacijama metodologije pregovora u siječnju. U veljači se već očekuje izvješće o dodatnom napretku Sjeverne Makedonije i Albanije. Ukoliko to bude dobro i dovoljno za Francusku da izmjeni svoj stav, vjerujem da će i druge zemlje koje su imale rezerve, promijeniti taj stav i dati jedan pozitivan aspekt samoga sastanka u Zagrebu koji treba odrediti dinamiku u sljedećem desetljeću. Nije dovoljna samo europska perspektiva, moramo vidjeti cijelu političku agendu, kako regulirati odnose, kako ekonomski pomoći ovim zemljama i kroz fondove i kroz postupno uključivanje kroz različite aspekte integracije, posebice ekonomsko upravljanje”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Hrvatsku nakon što je ušla u EU, iza ugla čekala procedura prekomjernog proračunskog deficita i procedura makroekonomskih neravnoteža. Države kandidati koji pregovaraju se trebaju na to senzibilizirati na vrijeme, dodao je Plenković naglasivši da je to jedna od glavnih zadaća koju Hrvatska želi učiniti.

Izvor: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!