Počeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća, ali koprivnička bolnica nema za to potreban uređaj

Prošlog tjedna Ministarstvo zdravstva svečano je promoviralo Nacionalni program  za probir i rano otkrivanje raka pluća u cijeloj zemlji, no kako će se provoditi još nije jasno. 

Cilj programa je kroz preventivne preglede pušača smanjiti broj oboljelih od karcinoma pluća, od kojega u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3000 osoba te ranim otkrivanjem bolesti spasiti više stotina života. Da bi se program mogao provoditi potreban je LDCT uređaj, odnosno CT ultra niske doze zračenja. Prema riječima voditelja nacionalnog programa Miroslava Samaržije, prvi takav uređaj nabavljen je početkom godine i smješten je u bolnicu Jordanovac, no rekao je da će se program provoditi u još 11 gradova diljem Hrvatske. Među gradovima koje je naveo nema Koprivnice, a Ministarstvo nije odgovorilo na naš upit kako će organizirati provođenje programa za žitelje Koprivničko-križevačke županije.  

– OB Koprivnica planira nabavu LDCT uređaja u 2020. godini za što ima planirana sredstva u Financijskom planu i Planu nabave za 2020. godinu- rekao je ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić, ali još uvijek ne znamo kada će se to uistinu i dogoditi, kao niti gdje će se pregledi obavljati do nabave uređaja.

Od jedanaest gradova za koje je Ministarstvo najavilo da će dobiti uređaj, Križevčanima su najbliže bolnice u Zagrebu i Varaždinu, ali njima gravitiraju i svi stanovnici iz Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Karlovačke županije i Zagreba. Zato su udruge koje zastupaju prava pacijenata ovih dana prozivale Ministarstvo da je prije provedbe programa trebalo osigurati potrebne uređaje barem u središtima svih županija. Smatraju da nacionalni program podrazumijeva da svi pacijenti imaju jednaku priliku za njega. To u ovom programu nije slučaj, već su stanovnici pojedinih županija, među kojima i Koprivničko-križevačke, diskriminirani.

Programom se u Bruxellesu  pohvalio i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je ovog tjedna sudjelovao  na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, gdje je predstavio program i prioritete Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije iz područja zdravstva. Upravo je početak programa ranog otkrivanja raka pluća izazvao najveći interes zastupnika, prenosi N1, i to zato što Hrvatska prva u svijetu pokreće program screeninga i ranog otkrivanja raka pluća u cijeloj zemlji. Ali ministar u Bruxellesu nije rekao da većina bolnica u Hrvatskoj nema za to potrebne uređaje. 

sn/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!