Početak hrvatskog predsjedavanja EU obilježen je koncertom u Zagrebu

Najviši dužnosnici EU i Hrvatske okupili su se u četvrtak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) na Zagrebu na koncertu koji je službeno označio početak hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine ,

Zbor, orkestar i solisti HNK izveli su djela Mozarta, Verdija, Beethovena, Gounoda i Dvoraka, kao i djela hrvatskih skladatelja Vatroslava Lisinskog, Ivana Zajca i Jakova Gotovca publici koja je uključivala predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, odlazeća predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik parlamenta Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković te svi članovi njegove vlade.

Hrvatska je 1. siječnja od Finske preuzela predsjedavanje EU-om. Krajem lipnja rotirajuće predsjedništvo EU-om bit će preuzeta od Njemačke.

„Jaka Europa u svijetu izazova“ slogan je hrvatskog predsjedavanja EU-om.

Obraćajući se gostima, premijer Plenković podsjetio je da je Hrvatska predsjedavala EU-om u sedmoj godini članstva u Europskoj uniji i uoči 30. godišnjice uvođenja demokracije.

U toj ulozi Hrvatska ima priliku u partnerstvu s državama članicama i institucijama dati Europi svoj doprinos i novi zamah, rekao je premijer najmlađe od 28 članica EU.

Dodao je da je europska kulturna baština, proizvod interakcije nacionalnih kultura, motiv za političko djelovanje i raspravu o budućnosti Europe.

Naš bi cilj u tom procesu trebao biti daljnja demokratizacija političkog odlučivanja i približavanje europskih politika i institucija građanima kako bi što bolje odgovorili na njihova očekivanja i potrebe, rekao je Plenković.

Nakon koncerta, predsjednica Grabar-Kitarović održat će večeru.

Posjeta Europske komisije Zagrebu i koncert u HNK-u službeno su označili početak hrvatskog predsjedavanja EU-om, a njezin međunarodni početak obilježit će se koncertom u Bruxellesu, 15. siječnja, danom međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije. istočnog Podunavlja.

Hrvatsko predsjedavanje EU podudara se s početkom novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa EU-a, pokrenutog imenovanjem novih tijela EU-a.

Najvažniji zadaci s kojima se EU susreće u narednim mjesecima su dogovor o sljedećem, sedmogodišnjem proračunu, sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, konferencija o budućnosti Europe i zakonodavni okvir za borbu protiv klimatskih promjena.

Izvor: Croatiaweek.com

(Foto: Josip Regović / PIXSELL / EU2020HR)

Pratite nas na društvenim mrežama!