Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na današnjoj sjednici na aktualna zbivanja u proteklom tjednu

Na početku današnje, 204. sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja u proteklome tjednu. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 12 točaka dnevnog reda, među kojima Prijedlog zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine te Odluka o predsjedanju Republike Hrvatske Forumom europskih obalnih straža od 1. rujna 2020. do 1. rujna 2021.

Uoči sjednice Vlade, premijer Plenković predstavio je saborskom Odboru za zdravstvo kandidata za novog ministra zdravstva Vilija Beroša, nakon što je Vladu napustio dosadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić.

„Očekujemo da mu Sabor sutra izglasa povjerenje“, poručio je Plenković.

Početkom ovoga tjedna predsjednik Vlade sudjelovao je na obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau.

Govoreći o logoru u kojem je ubijeno više od milijun ljudi, premijer Plenković poručio je da je riječ o najmračnijem dijelu europske i svjetske povijesti.

„Zato je važno da se u današnje vrijeme na dostojanstven i primjeren način obilježava sjećanje na taj događaj i ono što se tamo zbivalo od 1940. do 1945., a isto tako da vodimo računa o suzbijanju antisemitizma u Europi“, dodao je.

300 milijuna kuna jamstva za restrukturiranje Đure Đakovića

Od ostalih tema izdvojio je konferenciju o energetici koja je prije nekoliko dana održana u organizaciji Jutarnjeg lista, a gdje je Vlada imala priliku predstaviti svoju politiku na nacionalnoj razini i okvire djelovanja na europskoj razini, osobito u kontekstu Zelenoga plana Europske komisije.

„Taj je okvir svojevrsni pokretač transformacije europskoga, ali i hrvatskoga gospodarstva koji će dominirati agendom europskih institucija, ali i naših nacionalnih razvojnih strategija u razdoblju koje je pred nama“, kazao je premijer.

Nakon što je Vlada dala državno jamstvo za zaduženje u iznosu od 300 milijuna kuna tvrtki Đuro Đaković, predsjednik Vlade Plenković posjetio je tu kompaniju u Slavonskom Brodu.

„Vjerujemo da će ova podrška omogućiti restrukturiranje i održivo poslovanje Đure Đakovića“, poručio je.

Osvrnuo se i na sastanak s glavnom direktoricom Eurostata Marianom Kotzevom. Premijer Plenković istaknuo je važnost ove europske institucije za hrvatski Akcijski plan za pridruživanje europskom tečajnom mehanizmu II, ali i za jačanje Državnog zavoda za statistiku kao pouzdane institucije koja je bitna za kredibilitet svih statističkih podataka u Hrvatskoj.

Položili smo ispit u prvih mjesec dana hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije

Na kraju je ocijenio prvih mjesec dana hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, koji su obilježile brojne aktivnosti, prvenstveno u predstavljanju prioriteta i programa predsjedanja.

„To je prošlo vrlo dobro. Položili smo ispit u prvih mjesec dana predsjedanja“, kazao je.

Premijer Plenković podsjetio je da se sutra rješava jedno posebno važno političko pitanje za Europsku uniju – izlazak Ujedinjene Kraljevine. 

„Jedan od najvećih političkih događaja u našem šestomjesečnom predsjedanju će biti realiziran na uređen način, osobito nakon ovog procesa pristanka Europskoga parlamenta jučer i okončanja pisane procedure koja će biti gotova danas na razini država članica. Sada nam predstoji aktivnost oko pregovaračkog okvira za buduće odnose“, rekao je predsjednik Vlade.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!