Predstavljena knjiga dr.sc. Andrije Špoljara "Konzervacija i remedijacija tla"

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” sinoć je križevačkoj javnosti predstavljena knjiga “Konzervacija i remedijacija tla” autora dr. sc. Andrije Špoljara, profesora na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Ovo je treći udžbenik dr. sc. Andrije Špoljara, objavio je i 3 recenzirane skripte te 30 znanstvenih i stručnih radova.
Uvodno je dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr. sc. Marijana Ivanek Martinčić kazala da čisti zrak koji udišemo, bistru vodu koju pijemo, godišnja doba, tlo koje nas hrani uzimamo zdravo za gotovo kao resurse koji su tu zbog nas.
“I dok smo se zbog klime zadnjih godina počeli sve više zabrinjavati, pogotovo u vrijeme ekstremnih nepogoda, povremeno se zabrinemo i zbog onečišćenog zraka, brinemo o zalihama fosilnih goriva koje bi se mogle uskoro iscrpiti, čini mi se da je široka javnost najmanje svjesna opasnosti od onečišćenja i degradacije tla” – kazala je Marijana Ivanek Martinčić.

Jedan od recenzenata, prof. dr. sc. Danijel Jug sa Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku kazao je da je knjiga temeljna baza na kojoj treba graditi puno toga te je iznimno vrijedno djelo koje je svakako trebalo ugledati svjetlo dana.
“Knjiga je dobar spoj tema koje govore što je problem i koje metode i mjere primjeniti” – kazao je dr. sc. Danijel Jug.

Prof. dr. sc. Željka Zgorelec sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvrnula se na tehničke podatke u knjizi i kazala da autor na zanimljiv i jasan način opisuje vrlo aktualnu temu.

Zatim je prof. dr. sc. Ivica Kisić sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kazao da se autor osvrće na važnu ulogu tla, kako ga sačuvati (konzervirati) i na koji način popraviti (remedijacija) te da je čovjek puno toga promijenio, degradirao.

Dr.sc. Andrija Špoljar rekao je da je na ovoj knjizi radio četiri godine te da bi udžbenik trebao najprije poslužiti studentima za stjecanje novih znanja te znanstvenicima i stručnjacima.
“Pod degradacijom tla podrazumijevaju se procesi koji dovode do smanjenja njegove plodnosti ili proizvodne sposobnosti te drugih korisnih uloga koje tlo ima u eko sustavu, ali prvenstveno zbog ljudske aktivnosti.
Tlo je izloženo procesima fizikalne, kemijske i biološke degradacije.
Budući da smo u posljednje vrijeme više nego ikad izloženi klimatskim promjenama, što se odražava i na sektor poljoprivrede, posebnu pozornost sam posvetio mjerama gospodarenja tlom u ekstremnim vremenskim uvjetima, osobito sve učestalijih suša i poplava koje nanose goleme štete hrvatskoj poljoprivredi i gospodarstvu” – rekao je, između ostalog, dr.sc. Andrija Špoljar.

U glazbenom dijelu programa nastupili su mladi križevački gitaristi, učenici Glazbene škole “Alberta Štrige” Dora Marin, Nika Grbešić i Dominik Arki.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!