Proslavljen blagdan Sveta tri Svetitelja u Križevcima- (sv. Bazilije Veliki, Grgur Bogoslov i Ivan Zlatousti)

Svečanom liturgijom u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima koju je služio apostolski administrator Milan Stipić uz katedralnog župnika Presvete Trojice Mihajla Simunovića, kapelana crkve Svete Ane u Križevcima vlč. Dominika Jaića i ostale svečenike, u četvrtak, 30. siječnja. 2020. proslavljen je blagdan Sveta tri Svetitelja. Pjevao je Katedralni zbor Križevci pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.


Sveta Crkva 30. siječnja proslavlja spomendan Sveta tri Jerarha ili Svetitelja. Sveti Bazilije Veliki, sv. Grgur Bogoslov i sv. Ivan Zlatousti koje zajedničkim imenom nazivamo Tri Svetitelja tijekom svog zemaljskog života stekli su svetost. U godini obitelji potrebno je istaknuti ulogu Tri Svetitelja u svojim obiteljima. Oni su naime vlastitim uzornim životom potaknuli svoje najbliže da se odluče za posvećeni život. Jednom riječju bili su svjedoci koji su oduševljavali svoju okolinu.

Svaki od ova tri velika crkvena oca i svetitelja ima svoj spomendan u siječnju. Ovaj zajednički blagdan ustanovljen je u 11. stoljeću u vrijeme cara Alekseja Komnena na temelju viđenja euhaitskog biskupa Ivana. Zaštitnici su Križevačke eparhije i najzaslužniji oci bizantske teologije.


šv/radiokrizevci.hr
Foto: Facebook Grkokatolička Crkva u Hrvatskoj

Pratite nas na društvenim mrežama!