Prvi sastanak na vrhu Crodiaspora održao se u svibnju

Nakon uspješne konferencije o turizmu u dijaspori koja je prošle godine održana u Splitu, Crodiaspora organizira prvi samit Crodiaspora koji će se održati od 21. do 23. svibnja u Supetru na otoku Braču. 

Crodiaspora Summit 2020 okupit će Hrvate iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o poslovanju i stvarali rješenja, a ne fokusirali se na probleme i prošlost. 

„Nije nam namjera da ova konferencija bude politička, ali rješenja koja mi, dijaspora, stvaramo na sastanku na vrhu, bit će dostavljena vladama i poslovnim institucijama kao glas dijaspori kako bi se mogla provesti i čuti na makroekonomskom nivou i političkoj razini “, kaže Mate Pavković, organizator i osnivač Crodiaspora, prije nego što doda. 

„Hrvatska će se 2020. suočiti s mnogim izazovima, kao i mogućnostima. Izborna je godina, hrvatsko se gospodarstvo stabilizira i Hrvatska će se ponovno naći na svjetskoj sceni kad preuzme dužnost predsjedatelja Vijećem Europske unije. Tijekom predsjedavanja hrvatski će političari raspravljati o izazovima s kojima se suočavaju druge zemlje EU, kao i o najvećem izazovu Hrvatske: sve većem broju hrvatskih iseljenika i neiskorištenom potencijalu hrvatske dijaspore u stvaranju bolje domovine. Kao što je Ivan Grbesić izjavio u svom uvodnom govoru na trećoj sjednici Vijeća za Hrvate u inozemstvu, iako su Hrvati u dijaspori temelj društvenog, političkog i gospodarskog života, a u dijaspori živi onoliko Hrvata koliko ih ima Hrvatska,

Crodiaspora poziva sve da dođu za vikend u Supetar kako bi se umrežili s „istomišljenicima iz cijelog svijeta“ i uključili se u diskurs o aktualnim temama s kojima se međunarodna hrvatska zajednica suočava. 

„Nešto posebno se događa u dijaspori, osjetim to u svakoj interakciji koju sam imao u posljednjih godinu dana. Došlo je vrijeme da se svi pozitivni zamah, ideje i energije integriraju u koordinirani napor. Ako postoji neka konferencija na kojoj sudjelujete 2020., neka to bude ova – to će biti jedinstvena prilika za svjedočenje rođenja nove ere hrvatske dijaspore u oblikovanju budućnosti Hrvatske “, kaže John Gašparac, partner u PwC Hrvatska i jedan od govornika na prvom samitu o Crodiaspori. 

Izvor : Croatiaweek.com

Supetar, lokacija za sastanak na vrhu Crodiaspora 2020 (Foto: Leon Grdić)

Pratite nas na društvenim mrežama!