Rijeka preuzima naslov Europske prijestolnice kulture

Rijeka, Hrvatska i Galway od 1. siječnja imaju prestižni naslov Europske prijestolnice kulture.

“Zahvaljujući njihovoj tituli Europske prijestolnice kulture, Rijeka i Galway iskoristit će puni potencijal kulture da obogati naše životno iskustvo i približi naše zajednice”, rekao je potpredsjednik za promicanje našeg europskog životnog puta Margaritis Schinas ,

“Promicanje kulture kao temeljnog elementa našeg načina života ima mnogo pozitivnih utjecaja na društvo u smislu socijalne uključenosti, integracije i ekonomskog rasta. Omogućuje ljudima da steknu nova iskustva, vještine i mogućnosti za sudjelovanje u društvu i da naša društva budu pravednija i inkluzivnija “, dodao je.

„Uspješna prijestolnica kulture uključiva je i znači svome građanima. Otvoren je i za svijet, ilustrira spremnost naše Unije da promovira kulturu kao pokretač mira i međusobnog razumijevanja širom svijeta, istovremeno donoseći dugotrajne društveno-ekonomske koristi svojoj regiji “, povjerenik za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekao je.

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je osvojio titulu Europske prijestolnice kulture.

Kulturni program “Luka raznolikosti” predstavlja Rijeku i njezine posebnosti, dok se istovremeno fokusira na aktualna europska kulturno-socijalna pitanja.

Tri su teme odabrane kao simbol spajanja riječkog identiteta i suvremene Europe: voda, rad i migracije. Oni se ogledaju u izložbama, predstavama, operama, konferencijama, koncertima, festivalima, gostovanjima međunarodnih i hrvatskih umjetnika, projektima lokalnih organizacija, dizajnu interijera, skulpturi, izdavanjima knjiga i susretima Riječana, regije, Hrvatske i Europi.

Ove će godine Rijeka biti domaćin gotovo 300 kulturnih programa s više od 600 događanja. Preko 300 partnerskih organizacija iz 55 zemalja iz cijelog svijeta uključeno je u organizaciju programa.

Izvor: Croatiaweek.com

Pratite nas na društvenim mrežama!