Što jesti kad smo bolesni?

Hrana ima veliki utjecaj na zdravlje pa je osobito bitno paziti što jedemo kada smo bolesni, kako bismo pomogli tijelu da se izbori s virusima.

Za početak, stavite kuhati pileću juhu. Ona je broj jedan na listi, a njezina ljekovitost i znanstveno je potvrđena.

Čaj – vrući i topli napici pomoći će ublažiti bol u grlu, a para iz njih učinit će začepljene dišne puteve opet prohodnima. Najbolji izbor je zeleni čaj jer obiluje antiokisdansima koji sdu ključni za regeneraciju stanica u tijelu i detoksikaciju.

Fermentirana hrana – kiseli kupus, kefir, tempeh ili misokroz cijelu zimu bi trebali biti na našim tanjurima, a osobito kada smo bolesni. U crijevima se krije ključ jakokg imuniteta, a za zdravlje crijeva bitna je fermentirana hrana jer pozitivno djeluje na mikrobiom. Hrani dobre bakterije. 

Jogurt ili skyr – hrana bogata proteinima (u čaši jogurta ima više od 20 grama proteina) prva je linija obrane od virusa. Proteini pomažu stanicama imuniteta da se regeneriraju. Kada osjetite malaksalost, navalite na jogurt. Preporuča se u većim količinama, no što ga inače običavate jesti.

Kelj – spada u najzdravije vrste povrća i trebalo bi ga što češće jesti. Obiluje vitaminima i mineralima, osobito vitaminima A, C, K i E te željezom, magnezijem, kalcijem i kalijem. Kelj će nam pomoći ojačati imunitet i opskrbiti tijelo iscpljeno bolešću esencijalnim nutrijentima.

Pileća juha – pileća juha je savršen obrok u vrijeme gripa i prehlade. Obiluje tijelu potrebnim nutrijentima, a dokazano je i da ima protuupalni učinak. Čak i ne mora biti domaća. Poslužit će i ona iz vrećice. Osim što će nas nahraniti, pileća juha će tijelu vratiti i izgubljenu tekućinu te nas zagrijati.


Izvor: metroportal.hr

Foto: inspiredtaste.net

Pratite nas na društvenim mrežama!