Stručno osposobljavanje je ukinuto, zamjenjuje ga pripravništvo

Nakon desetljeća postojanja, od 1. siječnja 2020. godine ukinuta je mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). Kako su pojasnili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), mjera je ukinuta zbog promjena na tržištu rada. Naglasak u davanju potpora za zapošljavanje u 2020. bit će stavljen na mjeru pripravništva, pa pojašnjavamo koji su uvjeti korištenja ove mjere.

Mjera pripravništva će, kako su nakon ukidanja stručnog osposobljavanja istaknuli iz HZZ-a, mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu. Napomenuli su tom prilikom i da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati ‘ekonomsku i socijalnu sigurnost’. Tako korisnici SOR-a primaju novčanu pomoć i primjerice, nemaju pravo na plaćeno bolovanje, dok korisnici pripravništva primaju plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te će imaju materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora.

Za razliku od stručnog osposobljavanja, pripravništvo mogu koristiti i stariji od 30 godina, a mjera traje jednako, 12 mjeseci. Osobe koje žele koristiti pripravništvo moraju biti u evidenciji nezaposlenih, ali nema ograničenja na minimalno 30 dana, kao što je to slučaj kod stručnog osposobljavanja.

Mjera pripravništva može se koristiti i u realnom i u javnom sektoru. (srednja.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!