Svečana promocija Hrvatskog nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća i predstavljanje kampanje Udahni za život

Zagreb, 14. siječnja 2020. g. – Održana je svečana promocija Hrvatskog nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća, prvog takvoga u Europi.

Program provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskom kućom disanja i Hrvatskim torakalnim društvom Toraks, a tijekom promocije o programu su govorili ministar zdravstva Republike Hrvatske prof.dr.sc. Milan Kujundžić, voditeljica screening programa u New Yorku Claudia Henschke, voditelj Torakalne sekcije Europskog radiološkog društva Hans-Ulrich Kaucrzor i voditelj Hrvatskog Nacionalnog programa akademik Miroslav Samaržija.

-Prije tri godine je trebalo imati veliko znanje i vizionarnost , ali mi moramo biti svjesni činjenica da je karcinom problem suvremene civilizacije. Počeli smo raditi na Nacionalnom programu. Krenuli smo s idejom da napravimo nešto u smislu screeninga. Sada će stručnjaci iz radiologije, pulmologije, torakalne kirurgije , odnosno onkolozi učinit sve da što prije otkrijemo rak pluća, da ga u ranoj fazi liječimo i spasimo na godišnjoj razini u Hrvatskoj nekoliko stotina života – rekao je ministar zdravstva Republike Hrvatske prof.dr.sc. Milan Kujundžić.

Prezentirani su dijelovi Nacionalnog programa: informatička platforma dizajnirana za potrebe Nacionalnog programa, te umjetna inteligencija na području radiološke dijagnostike. Prije dva tjedna je završen program nabavljanja prvog CT uređaja ultra niske doze zračenja koji je smješten na lokaciji KBC-a Zagreb, u bolnici Jordanovac, ali program će se osim u Zagrebu provoditi u još 11 gradova diljem Hrvatske, Splitu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Puli, Zadru, Varaždinu, Virovitici, Opatiji te u općini Krapinske toplice. Osobe kod kojih postoji sumnja na rak pluća bit će upućene na daljnju obradu u jedan od 6 centara za daljnju specijalističku pulmološku obradu i liječenje. U navedenim centrima rade vodeći hrvatski pulmolozi, klinički radiolozi, torakalni kirurzi te patolozi i citolozi, a sve kako bi se osobama kod kojih postoji sumnja na karcinom pluća mogla pružiti najbolja moguća skrb – rekao je akademik Miroslav Samaržija.

O važnosti screeninga govorila je voditeljica screening programa u New Yorku Claudia Henschke. CT niske doze zračenja uz rano otkrivanje raka pluća, može također registrirati i srčane bolesti u ranoj fazi, koje su također veliki problem, ali i druge bolesti, bolesti prsa, bolesti abdomena. Može se dobiti mnogo informacija iz jednoga pregleda – rekla je voditeljica screening programa u New Yorku Claudia Henschke. Vrlo smo entuzijastični što se tiče programa koji je počeo prije tri godine, a vi ste prva nacija koja je počela Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća. Važno je vjerovati da se ovim programom može smanjiti smrtnost za 20 posto, naročito kod žena i na vama je velika odgovornost jer će sve europske zemlje s velikom pozornošću sada promatrati Hrvatsku – kazao je voditelj Torakalne sekcije Europskog radiološkog društva Hans-Ulrich Kaucrzor.

Predstavljena je i kampanja Udahni za život koja prati Nacionalni program. Prikazani su promotivni spotovi u kojima sudjeluju brojne osobe iz javnog života, a neke od njih su svjedočile svojim iskustvom sa zloćudnoj bolesti kako bi ukazale na važnost rane prevencije.

Pratite nas na društvenim mrežama!