Sveopća uzbuna! Zrak u Zagrebu smatra se kao onečišćen. Djeca ne bi trebala boraviti vani!

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” objavio je u četvrtak općenite zdravstvene preporuke zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u Zagrebu ističući kako kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi.

Tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl, ističe Zavod u priopćenju.

Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu Zavod objavljuje preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka.

Važne upute za građane, djeca ne bi trebala boraviti vani

Civilna zaštita je objavila važne upute za građane.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Zakonom o zaštiti zraka su propisane dvije kategorije kvalitete zraka. Prva kategorija je čisti zrak, a druga onečišćeni zrak. S obzirom na čestice PM10, da bi se imao zrak prve kategorije, trebalo bi smanjiti broj dana kada dolazi do prekoračenja graničnih vrijednosti – tumači Pehnec. Marko Marić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” na pitanje na kakav bi način povećana koncentracija PM10 čestica utjecala na zdravlje građana Zagreba, pogotovo ugroženih skupina, Marić odgovara da su one problematične jer mogu uz sebe vezati ostale opasne čestice, poput metala, koje građani zatim udišu te se preporučuje da se takvom zraku osobe ne izlažu dulje od sat-dv dnevno.

– Najugroženija skupina zbog povećane koncentracije lebdećih čestica PM10 su djeca i osobe starije životne dobi s kroničnim bolestima dišnog sustava, poput astme i bronhitisa – objašnjava Marić.

A koliko dugo bi osoba trebala biti izložena povećanoj koncentraciji PM10 čestica da bi zadobila trajne zdravstvene posljedice? Marić objašnjava da bi osoba trebala biti stalno izložena takvim uvjetima na dulji period, ali pritom nije moguće jasno definirati koliki je taj period.

Prema informacijama sa stranice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu kvaliteta zraka loša je ili vrlo loša i u Višnjanu, Puljskom Kaštijunu, Slavonskom Brodu i Kopačkom ritu.

Izvor: index.hr, jutarnji.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!