Tradicionalna kulturna manifestacija "Noć muzeja", održat će se diljem Hrvatske 31. siječnja, 2020. godine

Noć muzeja, kulturna manifestacija koja se održava diljem Hrvatske u kojoj je ulaz muzejima i kulturnim institucijama slobodan, održat će se krajem siječnja.

Popularni događaj održat će se ove godine uz obalu zemlje 31. siječnja, a preko 200 muzeja, galerija i drugih kulturnih institucija otvorit će se od 18.00 do 13.00 ujutro, uz besplatan ulaz.

Ova godina 15. Noći muzeja je obljetnica, priopćilo je u ponedjeljak Hrvatsko muzejsko društvo.

Godišnja manifestacija, koja se tradicionalno održava posljednjeg petka u siječnju, nastoji ostvariti jedan od temeljnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog saveza, a to je provođenje aktivnosti koje se bave percepcijom muzeja kao baštinskih institucija, institucija identiteta i važnih sudionici održivog razvoja turizma.

Kroz aktivnosti organizirane tijekom Noći muzeja posjetitelje se potiče da prepoznaju muzeje kao dinamične institucije koje povezuju ljude s globalnim informacijskim resursima, idejama i kreativnošću koje traže, kao i institucije koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti na raspolaganju svi korisnici na svim vrstama medija.

Nadalje, potiče aktivnosti koje razvijaju radoznalost kao motiv za posjećivanje muzeja, muzeje kao institucije znanja, ali i prostor za zabavu i smislene slobodne aktivnosti.

Prva duga noć muzeja dogodila se u Berlinu 1997. godine. Koncept je bio vrlo dobro prihvaćen i od tada se broj institucija i izložbi koji su sudjelovali drastično porastao, proširivši se na više od 120 gradova u Europi, kao i drugdje, u Argentina i Filipini.

Noć muzeja započela je u Zagrebu 2005. godine kao pilot projekt u kojem sudjeluje 6 muzeja. Noć sada privlači do 300.000 posjetitelja širom zemlje.

Izvor: croatiaweek.hr

Foto: Noć muzeja

Pratite nas na društvenim mrežama!