Tradicionalni novogodišnji plivajući događaji koji se održavaju uz hrvatsku obalu

U srijedu, prvog dana 2020. godine, deseci lokalnih stanovnika sudjelovali su na tradicionalnom novogodišnjem kupanju u Puli, Šibeniku i nekim drugim hrvatskim jadranskim gradovima.

U Puli se pedesetak plivača pridružilo proslavi Nove godine sudjelujući u prvom plivanju godine u kupalištu Mornar. Odvažili su se na teške zimske uvjete, uključujući temperaturu mora od samo 13 Celzijevih stupnjeva. U naumu da se zagrije, konzumirali su pjenušavo vino prije ronjenja u morsku vodu.

Tradiciju novogodišnjeg plivanja u Puli pokrenula je prije dvadesetak i neobičnijih godina plivačica, Alma Seslija, koja je umrla prije dva mjeseca u dobi od 88 godina, a ovo je bio prvi novogodišnji plivač u najvećem istarskom gradu bez Seslija.

U Šibeniku je ovaj tradicionalni događaj sudjelovao na plaži Banj s mnoštvom kupača koji su sudjelovali u novogodišnjem ronjenju u podne. Razveselilo ih je stotinjak gledatelja. Ove godine novogodišnji plivač u ovom dalmatinskom gradu bio je posvećen naporima za podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite ribolovnog fonda u Jadranskom moru.

U Splitu je nekoliko otkrivača igralo domaću tradicionalnu igru ​​”picigin” u moru na plaži Bačvice, jednoj od znamenitosti tog najvećeg hrvatskog jadranskog grada.

Osim kupanja u morskoj vodi prvog dana nove godine, neki su se Hrvati hrabro kupali i u rijekama bilo u novogodišnjoj noći ili na prvi dan nove godine.

U Sisku je desetak plivača sudjelovalo u tradicionalnom zimskom plivanju uzvodno u rijeci Kupi koja je imala temperaturu od samo 3 stupnja, dok je temperatura zraka bila 2 stupnja.

U utorak se nekoliko kupača zaronilo u rijeci Dravi u Osijeku na tradicionalnom novogodišnjem plivanju.

Izvot: Croatiaweek.hr

Foto: Instagram

Pratite nas na društvenim mrežama!