Udruga "Agata" iz Križevaca – naše žene su lavice, borci…

Od svog postojanja udruga “Agata” okuplja žene oboljele od raka dojke i kroz godinu provodi brojne aktivnosti. Predsjednica udruge Nena Prosenečki ističe da, uz programe svoje krovne udruge Europa Donna kao što su Dan mimoza, Dan narcisa, Dan ružičaste vrpce, imaju radionice, predavanja i druženja. U “Agati” su 42 članice, pola ih je oboljelih, a pola podupirajućih članica. Na žalost, već su dvije žene novooboljele u ovoj godini.

“Na radionicama radimo razne ukrasne predmete. Svaka žena zna neku drugu tehniku pa to prenosi na druge. No, te radionice i druženja puno nam znače i kao psihološka pomoć žena koje imaju iskustvo bolesti za novooboljele. Sjetimo se naših lavica, kako ih mi zovemo, koje se hrabro bore protiv opake bolesti” – kaže predsjednica udruge Nena Prosenečki.

Najavljuje da će se 5. veljače, na dan svete Agate, po kojoj udruga i nosi ime, održati sveta misa za oboljele i za građane. Nakon toga, u 19.30 održat će se predavanje u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” pod nazivom “Prošetala sam 800 km”.

“Želimo da se što više senzibiliziraju građani, žene i da dolaze na predavanja o samopregledu dojke. Nastavit ćemo tradiciju predavanja u srednjim školama za učenike trećih razreda koji u školskom programu imaju ljudsko tijelo. Imali smo već predavanja u križevačkim srednjim školama i Učeničkom domu” – ističe Nena Prosenečki.

Od ove bolesti obolijeva i 1% muškaraca. Preventive nema,no važno je da se bolest što prije otkrije.
“Što se ranije otkrije, izlječenje je čak 90%. Mi stupamo u kontakt s novooboljelim ženama, kontaktiramo bolnice kako bi što prije započeo tretman i liječenje. Na žalost, u udrugu nam se javi tek 50% oboljelih žena. Ne treba se bolest sakrivati. Mi stojimo na raspolaganju da pomognemo, damo savjet, podijelimo svoje iskustvo i tada nam je lakše” – rekla nam je predsjednica “Agate”.

Tajnica udruge “Agata” Melita Miščević navodi iskustva:
“Kad otkrijete da ste bolesni, kad ste uplašeni, kad vam se sve sruši ipak otkrijete da ste jaki. Žene niti ne znaju koliko snage imaju u sebi dok se tako nešto ne dogodi. Dok si zdrav, drugačije su ti postavljene vrijednosti. U bolesti uvidite da se trebaju promijeniti stvari u vašem životu, prehrana, tjelovježba, a ja bih posebno stavila naglasak na psihu.
Ona je u svemu pokretač i najvažnija je. Ovdje u udruzi su žene koje imaju isto ta iskustva, koje znaju što je bolest, što je strah, koliko morate napraviti korak naprijed da vam se život promijeni. Udruga je ona koja pomaže, u njoj pronalazite sebe, obogati vas, život prihvaćate i sa dobre i loše strane, ojača vas i idemo dalje” – kaže Melita Miščević.

ji,hs/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!