Uskoro gotovo prvih deset kaveza za kontejnere

Do kraja idućeg tjedna trebalo bi biti gotovo prvih deset kaveza za kontejnere kraj stambenih zgrada u Križevcima, potvrdio nam je Marko Leljak iz tvrtke Park koja je odabrana kao izvođač radova. Radimo paralelno na deset lokacija, danas se završavaju podloge, nakon toga postavit ćemo kocke. Čekamo ograde i čim stignu, montirat ćemo ih- objasnio je Leljak.
Postavljanjem kaveza trebao bi se riješiti problem gomilanja otpada. Naime, od kad se počeo provoditi novi sustav gospodarenja otpadom, najviše problema imaju stambene zgrade jer se njihovi kontejneri nalaze na javnim površinama i često ih pune oni koji izbjegavaju plaćanje odvoza otpada. Trpanje smeća u tuđe kontejnere više neće biti moguće jer će oni biti u kavezu pod ključem.
Planirana je izgradnja 16 kaveza ukupne vrijednosti 266 tisuća kuna, a financiraju ih suvlasnici stanova i Grad. Primjerice, podloga i zaštitni kavez za zajedničke kontejnere dviju stambenih zgrada prema troškovniku i projektnom zadatku koštaju oko 11 tisuća kuna plus PDV. Grad sufinancira 30 posto pa svaka zgrada sudjeluje s nešto manje od pet tisuća kuna. Najavljeno je i da će Grad na dvije lokacije pokrenuti pilot projekt s polupodzemnim kontejnerima.
Novi sustav gospodarenja otpadom, podsjetimo, u Križevcima se provodi od 1. svibnja kada je gradsko Komunalno poduzeće počelo s njegovom punom primjenom prema propisima i zakonima Republike Hrvatske. Građani su dobili kontejnere i za biootpad jer se Hrvatska ulaskom u Europsku uniju obvezala da će do 2020. osigurati pripremu za ponovnu upotrebu i recikliranje najmanje 50 posto otpada. U prvih šest mjeseci primjene novog sustava gospodarenja otpadom Križevčani se uglavnom pridržavaju novih pravila, no još uvijek nismo dosegli zadanu granicu.

sn/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!