Ustavni sud suspendirao Vladinu odluku prema kojoj bi dodatno poskupio odvoz otpada

Ustavni sud u četvrtak je privremeno obustavio primjenu dopunjene uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine do donošenja konačne odluke o suglasnosti s Ustavom i zakonom. U gradovima koji su cijene odvoza uskladili s dopunjenom uredbom i najavili poskupljenje, cijene se ipak neće mijenjati. Križevci cijenu odvoza nisu korigirali prema spornoj dopunjenoj uredbi, jer da jesu cijene bi dodatno porasle.

-Na snazi ostaje Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom („Narodne novine“ broj 50/17) po kojoj Komunalno poduzeće d.o.o. naplaćuje javnu uslugu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Sukladno navedenom, cijena za korisnike usluge u Križevcima, Svetom Ivanu Žabno, Svetom Petru Orehovcu, Kalniku i Gornjoj Rijeci ostat će nepromijenjena- odgovorio nam je direktor Komunalnog poduzeća Martin Kozjak.


Uredbu prema kojoj sada plaćamo odvoz otpada donijela je aktualna Vlada u svibnju 2017., a dopune u rujnu prošle godine. Sporna je dopuna uredbe prema kojoj fiksni dio cijene mora biti isti za sve pa bi, primjerice, jednaki iznos plaćao samac i šesteročlana obitelj ili mali fast food i veliki restoran. Primjena dopunjene uredbe drastično bi povećala cijene koje su već porasle prošle godine.


Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je SDP, Udruga gradova, mnogi gradovi i komunalna društva te pojedinci.

sn/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!