Zadarski ginekolozi uputili apel institucijama, tvrde da je 25 tisuća žena ostalo bez zdravstvene zaštite

Zadarski ginekolozi nadležnim institucijama uputili su dopis u kojem su upozorili na neodrživ sustav funkcioniranja ambulanti primarne zdravstvene zaštite žena. Upozoravaju pritom da su u njemu tisuće žena i trudnica bez zdravstvene zaštite, te da je i to danak upravo lošeg sustava na području Zadra i Zadarske županije.

Posljednji udarac sustavu, ističu, zadao je odlazak dvoje ginekologa u mirovinu čime je bez zdravstvene zaštite ostalo 13.000 žena, od kojih je 600 trudnica. No, sustav je bio krhak i prije toga, a stručni i organizacijski problemi, upozoravaju, gomilali su se unatrag 20 godina.
Loš sustav u domovima zdravlja

“Posljednjih godina, iako se znalo kada i tko odlazi u mirovinu, ne stvaraju se novi specijalisti. Posljednje dvije specijalistice su došle u Dom zdravlja prije 6 ili 7 godina, no otišle su, jedna ubrzo nakon dolaska, a druga, evo, ovih dana”, upozoravaju u svom dopisu usmjeravajući prst u čelništvo domova zdravlja.

Tvrde da su kroz koncesije/zakupe unatrag 23 godine domovima zdravlja i županijama uplatili više od 350.000 kuna, te da im se cijene i podižu, a da istovremeno rade na zastarjelim i neispravnim uređajima, te da nerijetko sami moraju popravljati sanitarnu opremu, stolariju, bojiti zidove i ostalo.
Krivnja i na HZZO-u

Prst krivnje za loš sustav usmjeravaju i u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji im je prijeteći, kako ističu nametnuo upis 25.000 žena koje nemaju odabranog liječnika. U usmenom i pismenom upozorenju naveli su kako du dužni upisati pacijente do njihovog maksimalno dozvoljenog broja od 9000 “kako se Vaše postupanje ne bi ocijenilo povredom ugovorne obveze te izbjegla primjena mjera….”

“Na taj način nam se uz naše redovite i od prije naručene pacijentice, od kojih je veliki broj i trudnica, stvara dodatna dnevna gužva u čekaonicama. Sada imamo ne samo otežan rad već i svakodnevno suočavanje s velikim opravdanim nezadovoljstvom žena praćenog ponekad i otvorenim prijetnjama”, upozoravaju ističući kako rad u takvim uvjetima ugrožava zdravlje pacijentica, a da je odnos HZZO-a prema njima izrabljujući te da broj pacijenata po ginekologu ne bi sio biti veći od 4200, jer to jamči da će svaka žena moći obaviti jedan pregled godišnje.
Traže dodatnu naknadu

“U protekle 23 godine zdravstvena administracija i upravljačka elita nije uvažila niti jedan cjeloviti stručni i znanstveni prijedlog u vezi s preuređenjem ustrojbenih oblika primarne zdravstvene zaštite pa se time izravno utječe i na medicinsku neučinkovitost sustava. Od početka ‘reforme’ primarne zaštite prije 24 godine, liječnici zakupci/koncesionari ne mogu dobiti zamjenu za vrijeme bolovanja, godišnjeg odmara ili stručnog usavršavanja, poput svih drugih djelatnika u sustavu ili državi”, navodi se u pismu.

Zadarski ginekolozi stoga traže da im se plati sav odrađeni rad kako bi svatko od njih mogao platiti specijalizanta (specijalizacija traje 5 godina) koji će nastaviti rad u njihovoj ambulanti čime bi se održao kontinuitet zdravstvene skrbi, a ne da žene nakon odlaska liječnika u mirovinu ostaju bez svog ginekologa i moraju moliti okolo tko će ih primiti u svoju već prepunu ambulantu.

Reguliranje zapošljavanja primalja

Traže zakonsko reguliranje modela zapošljavanja primalja više stručne spreme koje imaju kompetencije samostalno pratiti uredne trudnoće i obavljati dio posla koji sad radi ginekolog, traže definiranje košarica usluga za svoju djelatnost kao i partnerski odnos sa nadležnima.

Pismo je uputilo troje ginekologa u koncesiji – Petar Lozo, Suzana Perinčić i Domagoj Krpina te dvoje ginekologa zaposleno u Domu zdravlja – Hrvoje Tičić i Ivica Žuvela.

telegram.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!