Zagrebački sastanak na vrhu – Želimo europski put susjednim državama i postupno uvođenje eura u Hrvatsku.

„Treća tema o kojoj je bilo razgovora u Vladi RH je za nas posebno važna, a to je održavanje sastanka na vrhu između šefova država i vlada članica Europske unije država jugoistoka Europe, ovdje u Zagrebu početkom svibnja“, nastavio je premijer, dodavši da mu je drago da je predsjednik Michel prihvatio inicijativu i da će zajedno s Hrvatskom raditi na kvalitetnoj pripremi tog sastanka i na zaključcima koji bi trebali odrediti dinamiku
budućih odnosa, osobito sa institucionalnog aspekta, prema Europskoj uniji svih nama šest susjednih ili bliskih država.

„S te strane Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe, pa i dio svijeta o kojem imamo posebna i specifična znanja i upravo tu činjenicu želimo iskoristiti kako bi ovakvi sastanci, dvadeset godina nakon prvog zagrebačkog sastanka na vrhu, mogli rezimirati ostvareno.

Ponovio je da je Hrvatska uspješna priča o od 2000. godine pa do danas.“Jedini smo s jedne strane prešli na drugu stranu stola, nismo otišli u nikakvu regiju o čemu je bilo govora još 2000. godine, nego smo osnažili svoj međunarodni položaj, osnažili i oplemenili svoj suverenitet članstvom u Europskoj uniji i omogućili bolji gospodarski razvoj, veću solidarnost i veća ulaganja u hrvatskom društvu“, naglasio je premijer i dodao da sličan put, u reformskom i vrijednosnom smislu, uz ispunjavanje kriterija, želimo i svim državama jugoistoka Europe.

Na kraju, predsjednik Vlade kazao je da je Hrvatskoj posebno važno, da uz prioritete predsjedanja radimo i na ostvarivanju dva naša cilja, radi dublje integracije. „Jedan je članstvo u Schengenskom području, a drugi je postupno uvođenje eura sukladno našoj strategiji koju smo usvojili 2018. godine“-poručuju iz Vlade RH.

Slažete li se s uvođenjem eura ili podržavate Hrvatsku kunu?

Izvor: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!