Zbog velikog interesa za energetsku obnovu obiteljskih kuća Grad osigurao službenika za pomoć građanima

U proljeće kreću prijave za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća, najavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Nacrt spomenutog programa trenutačno je na javnom savjetovanju, a građani se mogu uključiti u raspravu putem vladinog web portala eSavjetovanje do kraja siječnja.

Raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća predviđa se već do kraja ožujka ove godine. Program će se odnositi na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, a osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene, odnosno legalne. Za financiranje provedbe ovog Programa u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će se iznos od 142 milijuna kuna.


I Križevčani su zainteresirani za obnovu svojih kuća, potvrdio je u programu Radija Križevci gradonačelnik Mario Rajn.

-Interes je velik i zato je gradska uprava osigurala svog službenika Luku
Lončara koji ima sve detalje oko procesa i informirat će građane što trebaju
učiniti i koje dokumente trebaju osigurati kako bi bili spremni za prijavu kad Ministarstvo otvori natječaj- rekao je Rajn.


Državni poticaji za energetsku obnovu obuhvaćaju zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu ovojnice grijanog prostora i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Kuća mora biti legalizirana, onaj koji se prijavljuje za sredstva Fonda mora biti vlasnik ili suvlasnik i mora biti prijavljen na adresi kuće koju prijavljuje za obnovu. Ovog puta će cijela Hrvatska biti u istoj kategoriji razvijenosti, odnosno svi će moći dobiti do 60 posto povrata investicije.

Inače, obiteljske kuće čine čak 65 posto stambenog fonda u Hrvatskoj koji je
troši 40 posto od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše
obiteljskih kuća u Hrvatskoj izgrađeno je prije 1987. godine i nemaju gotovo
nikakvu ili tek minimalnu toplinsku izolaciju, što ih svrstava u energetski razred E i lošije od toga. Takve kuće troše čak 70 posto energije za grijanje, hlađenje i grijanje vode. Mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60 posto.

sn/radiokrizevci.hr

Foto: Fzoeu.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!