18. Sidonijin dan u Gornjoj Rijeci

Jučer je u Gornjoj Rijeci održan 18. Sidonijin dan, u spomen na Sidoniju Rubido Erdody.

Svečanost je počela izvođenjem hrvatske himne, koju je prema predaji prvi put otpjevala grofica Sidonija, u južnoj kuli gornjoriječkog dvorca.

Himnu su izvela djeca osnovne škole, a nakon njih valcer Na lijepom plavom Dunavu izvela je Udruga potkalničkih plemenitaša.

U ime domaćina prisutne je pozdravio predsjednik Udruge Ivica Truščec.

Prisutne su pozdravili; ravnatelj škole Darko Zvonar, načelnik općine Darko Fištrović, te župan Darko Koren.

Bogati program se nastavio izvedbama brojnih umjetnika.

Vlastitom recitacijom predstavila se učenica područne škole iz Kolarca Nives Jelušić, nakon nje zbor Osnovne škole pod ravnanjem nastavnice glazbene kulture Zrinke Kekez i uz pratnju Slađane Vidas pjevali su dvije skladbe.

Mihaela Šatvar recitirala je dvije svoje autorske pjesme, kao i križevački pjesnik Mladen Mikec.

Sopranistica Gabrijela Deglin iz susjedne općine Visoko uz pratnju korepetitorice Monike Zlatarek izvela je tri operne skladbe.

Zatim je plesna skupina Sidonija izvela Valcer, a KUD Mičevec uz vodstvo Snježane Špehar izveo je tri skladbe.

Ivana Horvat iz Međe uz pratnju tamburaškog orkestra varaždinske glazbene udruge pod ravnanjem maestra Damira Mumleka začinila je ovu prekrasnu večer izvođenjem više skladbi.

Sidonija je rođena 7. veljače 1819. godine, a umrla je 17. veljače 1884. godine u dobi od 65 godina. Pokopana je 4 dana kasnije u obiteljskoj grobnici u župnoj crkvi u Gornjoj Rijeci, gdje se i danas nalazi njena nadgrobna ploča. Tim povodom, u nedjelju 16. veljače su na kriptu položeni vijenci i zapaljene svijeće, a potom je u župnoj crkvi spomen misu služio vlč. Ivan Novak.

Program je završen zahvalama svim gostima i učesnicima, zajedničkim fotografiranjem i izvedbom Ivane Horvat, koja je otpjevala pjesmu “Hrvatica ja sam mlada”.

Voditeljica programa bila je Karmen Špiranec.

Ova manifestacija zaslužuje sve pohvale organizatorima i s radošću čekamo slijedeći 19. Sidonijin dan.

Radio Križevci bili su medijski pokrovitelj. (TK)

Pratite nas na društvenim mrežama!