21. veljače- Svjetski dan turističkih vodiča

U Hrvatskoj je po procjenama oko 5500 turističkih vodiča i njihov broj raste, a iako su važni za turizam i promociju Hrvatske jer gostima predstavljaju domaće znamenitosti, često ih se podcjenjuje i neadekvatno zakonski prati, ističe predsjednica ZDTVH Kristina Nuić Prka u povodu Svjetskog dana turističkih vodiča.


Napominjući kako je teško točno utvrditi koliko se osoba u Hrvatskoj bavi turističkim vođenjem, kao i koliko ih je stvarno aktivnih jer je to nekima jedini, a nekima samo povremeni posao, Nuić Prka za Hinu kaže da je u Zajednici društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) u članstvu 19 udruga, a ove će ih godine biti još dvije više.
Na pitanje kako se u Hrvatskoj postaje turistički vodič, tko to može biti i koliko stoji edukacija koju moraju proći, Nuić Prka odgovara da su za sve obvezatna predavanja, terenska nastava i položeni ispiti unutar strukovne edukacije, za koju moraju izdvojiti oko šest tisuća kuna. No to je, kako dodaje, samo temeljno obrazovanje, nakon čega slijedi kontinuirano usavršavanje i usvajanje novih znanja i vještina.

Izvor: hrvN1, Foto: TZ Križevci

Pratite nas na društvenim mrežama!