Dr. Darko Radiček- Epidemija gripe je na vrhuncu – 1200 oboljelih u županiji

Građani su se počeli cijepiti protiv gripe od studenog, odaziv je bio jako dobar te je u Koprivničko-križevačkoj županiji utrošeno 11 000 doza cjepiva, što je za oko 2000 doza više u odnosu na prethodnu sezonu.
Prvi oboljeli slučajevi su se pojavili u prosincu, ali to su bili samo pojedinačni, dok sada možemo govoriti o epidemiji gripe.

Rukovoditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. med. spec. epidemiologije Darko Radiček kaže da je prava epidemija gripe krenula unatrag tri tjedna.

“U odnosu na prošlu sezonu gripa je došla sa zakašnjenjem od neka dva tjedna. Mi epidemiolozi to povezujemo sa vraćanjem djece u školu poslije zimskih praznika, odnosno povratkom skijaša sa skijališta. To je najčešće druga polovica siječnja i dalje u veljači obično imamo epidemiju gripe”.

U Koprivničko-križevačkoj županiji dosad je registrirano 1200 oboljelih osoba i većina je registrirana u zadnja tri tjedna.
Dr. Radiček upozorava one koji obole da se prva 3-4 dana obično gripa liječi kod kuće mirovanjem, uzimanjem dovoljno tekućine, sirupa, tableta za skidanje temperature, eventualno lijekova protiv kašlja i za hunjavicu.
“Ako simptomi ne prestaju, a to su jaki bolovi po tijelu, glavobolja i visoka temperatura, poželjno se javiti svom obiteljskom liječniku da se naprave neke laboratorijske pretrage i ako se posumnja na neku bakterijsku infekciju, da se ordiniraju antibiotici. Rijetko se može dogoditi da se odmah od samog početka radi o vrlo teškim kliničkim slučajevima gripe. Takve osobe mogu čak i svijest izgubiti, zove se hitna i to je indikacija za bolničko liječenje”- napominje dr. Darko Radiček.

Dodaje da ima i dosta drugih virusnih upala i streptokoknih upala grla. Kako je u posljednje vrijeme sve uznemirila vijest o pojavi i širenju korona virusa, dr. Radiček se osvrnuo i na ovu bolest:

“Radi se o tom novom korona virusu koji se pojavio krajem prošle godine u Kini. Problem je što se relativno malo zna o tom virusu. Zna se o sličnim virusima koji su 2002. i 2003. izazivali SARS i 2012. i 2013. tzv. MERS. To su isto korona virusi malo drugačiji od ovog, ali u sva tri slučaja radi se o ozbiljnoj bolesti koja vidimo ima i dosta veliku smrtnost. Kod novog korona virusa smrtnost je oko 2 posto. Cjepiva za tu bolest nema, mogu se eventualno koristiti oni lijekovi koji se koriste kod gripe ili nekih drugih virusnih bolesti. Spominje se HIV i neke druge bolesti, no nema posebnog lijeka, najčešće je to izolacija i čeka se da organizam sam svlada taj virus”.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!